Még Dél-Afrikából és az Egyesült Államokból is jönnek versenyzők Szegedre a vitorlázó-világbajnokságra

Huszonhat ország 106 versenyzőjének részvételével szombattól vitorlázórepülő-világbajnokságot rendeznek Szegeden közölte Gyöngyösi András Zénó, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A versenyigazgatói posztot is betöltő szakember elmondta, a 2020-as világversenyt a németországi Stendalban rendezték volna meg, ám a pandémia miatt egy évvel elhalasztották az eseményt. A németországi szabályok miatt tavaly sem lehetett megszervezni a versenyt, a Repülő Világszövetség (FAI) azonban már nem hagyta jóvá az újabb halasztást, és végül az MVSZ és a Magyar Repülő és Légisport Szövetségnek vállalta a szervezéssel járó feladatokat.

Szegeden 2010-ben már rendeztek világbajnokságot, de tartottak a Tisza-parti város repterén Európa-bajnokságot is, legutóbb pedig 2019-ben ifjúsági világbajnokságot. A repülőtér adottságai kiválóak, és a légikikötőt üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság minden segítséget megad a szervezéshez tudatta az elnök. A világbajnokságon 82 géppel vesznek részt a versenyzők,

Európa mellett érkeztek indulók az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Japánból és a Dél-Afrikai Köztársaságból is.

A magyar csapat teljes létszámmal, öt géppel és hat versenyzővel indul a bajnokságon mondta Gyöngyösi András Zénó. A versenyt három 18 méteres szárnyfesztávú, nyílt és kétüléses kategóriában rendezik. A 18 méteres kategóriában a valaha látott egyik legerősebb mezőny áll rajthoz, az indulók között több, mint húsz olyan versenyző szerepel, akik már álltak világ-, illetve Európa-bajnokság dobogóján.

Szerdán kezdődtek el a hivatalos edzések, ezzel párhuzamosan zajlik a gépek műszaki ellenőrzése, a világbajnokság megnyitóját pedig szombaton rendezik. Július utolsó és augusztus első hetében minden olyan nap, amikor az időjárás lehetővé teszi rendeznek futamokat. Az időjárási kilátások kedvezőek, rendkívüli meleg van, a talaj pedig száraz, ez kedvez az emelkedő légáramlások, a termikek kialakulásának tudatta a versenyigazgató.

A versenyzőknek két típusú feladatot kapnak, vagy adott repülési útvonalat kell a leggyorsabban teljesíteniük vagy megadott idő alatt egy kijelölt területen belül kell a lehető leghosszabb utat megtenniük. Minden futam végén győztest hirdetnek, majd az összesített eredmények alapján augusztus 6-án kiosztják a világbajnoki címeket is mondta Gyöngyösi András Zénó.