Az esőmentes hőség és a tüzek sem segítenek: Szegeden problémás a légszennyezettség

Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 21, mérőállomással rendelkező településen érte el a kifogásolt szintet a levegő ózonkoncentrációja. Az érintett helyeken a krónikus légúti betegségben (például asztmában, krónikus bronchitisben) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak.

Az NNK azt írta: az ózon másodlagos légszennyező, amely a földfelszínhez közel, az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik. Az ózon koncentrációja nyáron nő leginkább, és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket ismertették.

Emiatt a nap legmelegebb időszakában ajánlott beltéri környezetben tartózkodni. A hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre tekintettel az NNK nem javasolja a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Szabadban tartózkodás esetén fontos továbbá a magas UV-sugárzás elleni védelem is emelték ki.

A levegőminőség alakulásában a következő napokban nem várható javulás.

Érdekesség, hogy az NNK oldalán a szegedi mérőállomás nem közölt adatokat, ez így van az időkép.hu szmog aloldalán is. A legszennyezes.hu legutolsó, július 5-ei adatai szerint 51 mikrogramm (102%-a a határértéknek) köbméterenként a PM10 koncentráció a levegőben, míg az összesített szmog-index 52,9.

Szegeden tehát nem tudni az aktuális értékeket.

A környező településeken vannak aktuális adatok, a PM10 koncentráció a levegőben:

  • Sándorfalván 47,9 mikrogramm (96%-a a határértéknek),
  • Mórahalmon 47,6 mikrogramm (95%-a a határértéknek),
  • Makón 56 mikrogramm (112%-a a határértéknek),
  • Hódmezővásárhelyen pedig 65 mikrogramm (130%-a a határértéknek).

Ez már problémás szintet jelez, amelynek nem tettek jót a napokban fellángoló tűzesetek sem. A problémás szint azt jelenti, hogy a levegő szennyezettsége meghaladja az egészségügyi határértéket, de még nem éri el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A légszennyezettség jelenlegi szintje, már átlépi a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértékeket, és ez a szint hosszú távon már számottevő káros egészséghatást okozhat.

Egyébként az Alföld nagy részén rossz a helyzet, elsősorban a kánikula a felelős, de persze máshol is előfordulnak tüzek, például a Hortoágyon is.