Még ma is figyelik a Bajai úti tüzet, feltehetően emberi tevékenység okozta a megyei eseteket

Nyolcvan hektáros szabadtéri tűznél kellett beavatkozniuk az egységeknek Csongrád-Csanád megyében írja a katasztrófavédelem. Délután kettő órakor érkezett a bejelentés, hogy füstöt látnak felszállni Szegeden, a Bajai út mellett. A főügyelet azonnal riasztotta a város hivatásos egységeit a helyszínre.

A tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal azonnal megkezdték az oltást, de a forróság és az extrém száraz füves, nádas terület nagymértékben nehezítette a küzdelmet. A levegőben szálló izzó növényi részek folyamatosan újabb területeket gyújtottak meg. Egyre több tűzoltó érkezett a helyszínre, a főügyelet riasztotta Makó, Kiskunhalas, Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Kistelek és Ruzsa hivatásos egységeit is, de a területre érkeztek az önkéntes tűzoltók is Mórahalomról, Balástyáról és Szegedről is.

Tizennyolc járművel hatvanegy tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán,

többüknek légzőkészülékben, csak gyalogosan megközelíthető helyeken kellett harcolniuk a lángokkal. Közben figyelemmel kísérték azt is, hogy a nagy füst ne veszélyeztesse a közeli főút forgalmát. Az újabb és újabb helyen fellobbanó tűzfészkeket megfeszített munka után végül este nyolc óra után körülhatárolták az egységek, majd este tíz órára sikerült a lángokat eloltani. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szoltálat irányította. Érdekesség, hogy nagyon sokan panaszkodtak arra Facebook-csoportokban, hogy az éjjeli szellő befújta a városba a tűz füstjét.

Az éjszaka folyamán több tűzoltó is a helyszínen maradt, figyelték az esetleges újragyulladásokat. Az utómunkálatok szerdára is áthúzódnak, a tűzoltók a szolgálatváltást követően folytatják a szükséges beavatkozásokat. Személyi sérülés nem történt. A bajai úti tűzzel párhuzamosan több szabadtéri tűzesethez is riasztották a tűzoltókat Szegeden és környékén. Égett az aljnövényzet Szegeden, a Lövölde utca végén, Algyőnél két helyen is, de oltaniuk kellett a tűzoltóknak Röszkénél és Klárafalvánál is.

Az elmúlt hetekben a tűzesetek egy részét feltehetően emberi tevékenység okozta.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A száraz aljnövényzetben sokkal gyorsabban terjednek a lángok, ami tovább nehezíti a szabadtéri tűzesetek oltását. A szabályok megszegése akár hárommillió forintos pénzbírsággal is sújtható. Kérjük, hogy az emberéletek, az értékek és a környezet megóvása érdekében mindenki a szabályoknak megfelelően, kellő körültekintéssel járjon el a tűzesetek megelőzése érdekében. 

  • a tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Vegyük komolyan a tilalmat és ne gyújtsunk tüzet az érintett megyékben.
  • a saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.
  • a kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat.
  • a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos.
  • tarlót égetni sehol sem szabad.
KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Eloltották a dorozsmai tüzet, amit gyújtogatás okozhatott

Tűz ütött ki a Bajai út mellett, a füst messzire, tíz kilométerre is látszik, de Szeged belvárosából is sokan figyelik. Olvasónk beszámolója alapján a tűzoltók is hátráltak, ezért valószínű, hogy nagyobb terület ég, illetve fog égni. A füstoszlop szélességében is terjed.