Az SZTE a ShanghaiRanking-rangsoron idén a fizika, klinikai orvoslás és gyógyszerésztudomány területén remekelt

A ShanghaiRanking idén július 19-én tette közzé a világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló szakterületi rangsorait. A Global Rankings of Academic Subjects 2022-es listáin három területen is az egyik legjobb magyar egyetemént végzett a Szegedi Tudományegyetem – szól az SZTEinfo közleménye.

A ShanghaiRanking minden évben nyilvánosságra hozza a világ legjobb egyetemeit listázó szakterületi rangsorait. A július 19-én publikált Global Rankings of Academic Subjects (GRAS) három szakterületi listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem.

A fizika területén biztosan őrzi 301400. pozícióját az SZTE, ezzel fizika képzése a legjobbak között van Magyarországon, ami idén a második helyet jelenti. A klinikai orvoslás rangsorán is stabilan szerepel az egyetem a 401500. helyen, ez hazai viszonylatban holtversenyes második helyet jelent. Az említettek mellett a gyógyszerésztudományi listára is felkerült az SZTE az idei évben (401500.), itt ugyancsak dobogós második helyezést ért el magyar területen.

A ShanghaiRanking 2022-es szakterületi rangsorainak összeállításakor mintegy 5000 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül több mint 1800-at rangsoroltak az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban 54 területen.

A Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodó GRAS figyelembe veszi az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.