90 ezer forint felett jár az átlag olcsó albérlet Szegeden

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével jövő héten elindul az albérletpiaci főszezon, ám már több megyében már eddig is kiugró kereslet alakult ki. Budapesten 24 százalékkal, míg Csongrád-Csanád megyében 8 százalékkal nőtt az ezer albérletre jutó kereslet.

Az albérletpiaci drágulás és az új rezsiszabályozás miatt az olcsó albérletek még inkább a fiatalok fókuszába kerülnek. A kínálat legolcsóbb 10 százalékába tartozó albérleteknél Budapesten átlagosan 130 ezer forint volt a havi bérleti díjak lélektani határa. Győrben 113 ezer forintért, Szegeden 94 ezer forintért, Debrecenben 107 ezer forintért lehet kibérelni a legolcsóbb lakásokat. 

Bár a felvételi ponthatárok kihirdetésével kap nagyobb lendületet a nyári albérletszezon, a kereslet már több országrészben júliusban is erősödött, derül ki az ingatlan.com legfrissebb, vasárnap megjelent elemzéséből, amely azt is megmutatja, hogy az egyes nagyvárosokban mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek.

Csongrád-Csanád a harmadik legkeresettebb

„Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány hatásai miatt rendhagyó volt az albérletszezon, mert a kereslet is felpörgött, és a kínálat is jelentősen bővült. Tavaly januárig Budapesten csökkentek a bérleti díjak, most viszont szinte mindenhol drágulással kanyarodik rá a csúcsidőszakra a piac” – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte a háború miatt is bizonytalanabbá váló gazdasági környezet és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó piaci árazásról szóló új rezsiszabály az alacsony bérleti díjú, az alacsonyabb bérleti díjú és olcsón fenntartható albérletek felé fogják eltolni a keresletet.

Az ingatlanoldal összesítése szerint pár nappal a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt a keresletet nézve a főváros mellett Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye emelkedik ki az országos mezőnyből. Budapesten 24 százalékkal, a másik két megyében 20 és 8 százalékkal nőtt az ezer kiadó lakásra jutó kereslet idén júliusban.

140 ezer a szegedi albérlet

Az ingatlan.com kínálata alapján megnézték, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken mennyiért lehet kibérelni a teljes kínálat legolcsóbb 10 százalékába tartozó kiadó lakásokat. Bár Budapesten az összes albérletet nézve júliusban 195 ezer forint volt az átlagos összeg, a legalacsonyabb bérleti díjjal rendelkező lakásoknál havonta 130 ezer forintnál alacsonyabb a havi bérleti díj.

Győrben 150 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj, ugyanakkor a legkedvezőbb áron kínált albérletek havi díja 113 ezer forintot tett ki. Szegeden a 140 ezer forintos városi átlaghoz képest

94 ezer forintért kínálták a legolcsóbb albérleteket.

Ez a szám tehát nem azt jelenti, hogy ennyiért vannak a legolcsóbb albérletek, hanem hogy a kínálat alsó tíz százaléka kerül átlagosan ennyibe. A legolcsóbb lakások egyébként 65 ezer forinttól vannak, de azért inkább 70–80 ezret is ki kell pengetni egy hónapban egy-egy kezdetleges garzonért. Az egyetemvárosok közül Debrecenben 107 ezer forint, Veszprémben 130 ezer forint, Miskolcon 75 ezer forint, Pécsen 90 ezer forint volt a legolcsóbban elérhető albérletek havi díja. 

A szakértő szerint a fiatalok azzal tudják leghatékonyabban csökkenteni a lakhatási költségeiket ezekben a hetekben, ha a teljes kínálatot átböngészik, és lecsapnak a még kínálkozó legjobb ajánlatokra a piacon. Balogh szerint az albérletdrágulás ellenére még mindig vannak megfizethető vagy olcsóbbnak mondható kiadó lakások a kínálatban.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder