Elfogyott a tűzifa Szegeden a rezsibejelentés után

A Telex győri, pécsi és szegedi tudósítója járta körbe, hogyan érinti a tüzépeket a nagy rezsicsökkentés-csökkentés, és azt tapasztalták, hogy az így is többszörösére drágult tüzelők iránt is igencsak megnőtt a kereslet, a készletek pedig fogyóban vannak.

A Telex egyik szegedi tudósítója felhívott két kereskedőt is, akik azt mondták, hogy az utóbbi két napban rengeteg vevőjük volt, és már emelt áron is mindenük elment. Ha sikerül, akkor a jövő hétre lesz újra fa, de egyikük így is azt mondta, szerinte évek óta nem volt ilyen nagy kereslet. A másik kereskedő szenet is árul, nála a brikett is mind elfogyott.

Az egyik kereskedő azt nyilatkozta a lapnak, hogy ha meg is érkezik az utánpótlás, a tűzifaárak kalodánként – azaz 1 erdei köbméterenként – 20 ezer forintot is nőhetnek. Egy harmadik kereskedő szerint érdemes mielőbb beszerezni a télire való fát, mert hiány várható, a hazai gyorsan elfogy, és arra számít, hogy külföldről alig kapunk majd tüzelőt.

A szegedi barkácsáruházak is árulnak például tűzifát, most azonban azt lehet olvasni például az OBI honlapján, hogy egyik üzletükben sem érhető el a termék. A Praktiker húsz magyarországi áruházából mindössze kettőben van összesen 3 erdei köbméternyi hálós tűzifa az online készlettájékoztatás szerint.

Arról korábban írtunk már, és ettől – illetve a katamódosítástól – zeng most többek között a hazai sajtó, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon a napokban, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány „szent tehenének” számító rezsicsökkentés sem menekül. Méghozzá azért, mert augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának értékéig marad érvényben, efelett piaci ár lesz.

A sávhatár az áramnál 210 kW/hó, tehát évente 2523 kWh, míg földgáznál 144 köbméter/hó lesz, tehát 1729 köbméter évente. Azok, akik ezen értékek felett fogyasztanak bármelyikből, piaci áron kapják majd az energiát, amely többszöröse a jelenleginek.