Alpaka csikó és nandu csibék a vadaspark Dél-Amerikájában

A legfrissebb állatkerti újszülötteket mutatja be a szegedi vadaspark legújabb híre, ezúttal a dél-amerikai körúthoz kapcsolódva. Itt találkozhatnak a látogatók a június második felében kelt nandu csibékkel, vagy a legifjabb alpakával.

A jelenleg látható nanducsapatot tavaly foglalták le a hatóságok Békés megyében, azután fogadta be őket a vadaspark. Azt, hogy jól érzik magukat óriási, természetes élőhelyüket idéző kifutójukban, a sikeres költésük is jelzi – írják. Bár több tojást raktak, és még várható is kelés, hét nanducsibét már fel is fedeztek a madarak gondozói.

A nanduk Dél-Amerika futómadarai, a strucc távoli rokonai. A három fajukból a vadasparkban a közönséges nandu és a ritka Darwin-nandu is látható. Most az előbbi fajról van szó. A nanduknál szokás, hogy a kakas több nősténynek is udvarol, miközben egy nagy fészket épít, amelyben a tojók által rá bízott tojásokat ki is költi. A kakasok hevesen védik a csibéiket, minden vélt és valós fenyegetés ellen határozottan fellépnek. Erős lábaik miatt nem is nagyon érdemes ilyenkor ragadozónak szembeszállnia velük.

Az alpakák családi rendszere a patások körében megszokottnak felel meg, így jóval egyszerűbb, mint a nanduké. A kifejlett csődör egy kancákból és utódaikból álló csapatot vezet, amelyben a nőstények többnyire évente hoznak világra 1–1 csikót. Az alpaka háziasított faj, értékes szőréért tartják. Ez utal ősére is, a világ legértékesebb szőrével rendelkező állatára, a vikunyára is. A többi teveféléhez hasonlóan ő is látható a vadasparkban.

A legifjabb alpaka csikó – ahogy ez egy tevefélétől elvárható – pár órásan már állt, és követte anyját. A gondozóik eközben meg is vizsgálták, eszerint hím alpakacsikóval bővült a csapat. Az anya fura frizurájának oka, hogy kétévente, kora nyáron nyírni szokták az alpakákat, hogy könnyebben elviseljék a nyári forróságot is.

Fotó: Szeged Zoo

Fotó: Szeged Zoo