Tüntetést szerveznek Szegeden az új katatörvény miatt

Július 12-én kedden, 16 órától tüntetést szervez a szegedi Momentum az új katatörvény miatt, amivel a párt szerint a kormány gyakorlatilag egyetlen nap alatt több százezer kisadózó életét tervezi megnehezíteni. „Tiltakozzunk közösen a KATA drasztikus átalakítása ellen!” – írja a párt szegedi szervezete közleményében.

Az esemény kedd 16 órától lesz a szegedi Rákóczi téren, ahol a város legnagyobb kormányhivatala is található. Facebook-esemény itt. „A kormány tegnap adta be a KATA módosításáról szóló törvényt, melyet ma el is terveznek fogadni. Mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk ezt! Tiltakozzunk közösen a KATA drasztikus átalakítása ellen! Mutassuk meg, hogy Budapest mellett Szeged is kiáll a jogainkért!” – írják.

A kormány hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek az új katatörvényt, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak. Az indoklás szerint az új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és  a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították. Az új kata megszünteti a visszaéléseket, emellett kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak. Így azonban a legtöbb katás kiesik a rendszerből, és lényegében nem átalakul ez az adónem, hanem megszűnik. Budapesten ezekben a percekben is tüntetnek emiatt.