Az egykori Ságvári két diákcsapata is dobogós lett a World Robot Olympiad nemzeti döntőjében

Két dobogós, egy első és egy harmadik helyet szerzett a World Robot Olympiad nemzeti döntőjében az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola két csapata – írja a Délmagyarország. A versenyt megnyerő csapat kijutott az Európa-bajnokságra is.

Összesen hat csapatot indított egyébként a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a múlt héten Győrben rendezett World Robot Olympiad nemzeti döntőjére. Özvegy Judit, aki 2019-ben akkori diákjaival a világdöntőt is megnyerte, idén 4 csapatot készített fel. Közülük kettő dobogós helyen végzett Future innovators elementary kategóriában – írja a Délmagyarország.

Az első helyen befutó Robotlányok nevű csapat a verseny megnyerésével kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. A világbajnokságra ezúttal a középiskolás korosztály győztese utazhat majd el. A harmadik a Bohócdoktorok nevű csapat lett. „A decemberi magyar forduló legjobbjai kaptak erre a versenyre meghívást. Összesen 16 csapat jutott be, a 12 év alattiak korosztályában 9-en voltak” – mondta Özvegy Judit a lapnak.

A Robotlányok csapatát az elsős Horváth-Triznyai Adél, valamint a negyedikes Vajda Flóra és Nádas Zorka alkotta. Egy olyan, beteg gyerekek szórakoztatására való robotot építettek, amely táncol és simogatásra felnyitja a hasát. Ezt aztán továbbfejlesztették egy, a romok alatt rekedt emberek közelébe jutó eszközzé, mely vizet és kommunikációs eszközöket juttat el hozzájuk, de a feszültséget is oldja.

A Bohócdoktorok nevű csapatot három első osztályos lány alkotta: Nagy Iringó Villő, Molnár-Eiserle Mirella Kira és Soós Izabella Nóra. Ők egy bohócdoktor-robotot építettek. „Ez lefoglalja a gyerekeket, amíg az orvos az édesanyjukkal beszélget, és színt vált az agya, hogy megnevettesse őket” – mesélték a lapnak. A robot az ő hangjukon szólal meg egy tablet segítségével, mert a letölthető hangokat mind túl ijesztőnek találták.

Fotó: WRO Hungary