Nemzetközi hírügynökségek számoltak be a szegedi geotermikus projektről, amely az orosz gázról való leválást is jelenti

A francia hírügynökség, az AFP számolt be Szeged egyik legnagyobb projektjéről, a távfűtési rendszernek a gázról geotermiára állításáról. A városban, ahol a fecskés és sünis fűtőművekbe vezetik a termálvíz hőjét, melyet több ezer lakás fűtéséhez használnak fel.

A hír eredetileg a francia hírügynökségen, az AFP-n (Agence France-Presse) jelent meg, innen aztán a Fülöp-szigetektől kezdve Tajvanon át a Radio France Internationale-ig bezárólag sok más hírfelületein is megtalálható volt. Az AFP azt írja, hogy a projekt, mely Európa legnagyobb költségvetésű fűtőrendszer-átalakítása, modellként szolgálhat más városok számára a kontinensen, amint az Európai Unió államai épp azon ügyködnek, hogy leváljanak az orosz gázról az ukrajnai inváziót követően.

Medgyes Tamás geológus azt nyilatkozta egy épp befejezett kútfúrás mellől a hírügynökségnek, hogy a geotermikus energia lokális, elérhető, így aztán miért is ne használjuk”?. Megjegyzik, hogy Szeged az ország 12 városa közül az egyik, mely geotermikus fűtéssel rendelkezik. Mire a projekt teljesen befejeződik jövőre, 27 kút és 16 fűtőmű fogja biztosítani a melegvíz áramlását a mintegy 250 kilométeres csőhálózaton keresztül, hogy a 27 ezer lakás és a 400 nem lakossági fogyasztó számára biztosítson fűtést.

Ez lesz Európa második legnagyobb ilyen projektje Izland után, mely több mint 50 millió euróba kerül és részben EU-s támogatásból épül. Azonban ezelőtt a szegedi fűtőművek is gázzal működtek az izlanditól eltérően, mely nyersanyagot 80 százalékban az oroszoktól importáljuk, de még az olajnál is 65 százalékban függünk tőlük. Hiszen ahogy Medgyes mondta, az említett panelek az 1980-as években épültek. Azóta több millió köbméter importált gázt égettünk el ezek fűtésére, azonban most a lábunk alól nyerjük ki a melegvizet ehhez.

Szeged, mint példa Európa számára

A geológus azt is hozzátette, hogy ez egy modell lehetne számos francia, német, olasz és szlovák városnak is, melyek szintén gazdagok termálvíz-lelőhelyekben. Szakemberek szerint egyébként Európában ez egy igencsak alulhasznosított, megújuló energiaforrás jelenleg. Ladislaus Rybach, a Zürichi Geofizikai Intézet egyik szakértője szerint a szegedi fejlesztés egy könnyen adoptálható példa lenne Európa számos régiójában.

Fotó: Bődey János / Index

Még jóval az ukrajnai háború előtt elkezdte kutatni Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezető igazgatója, hogy miként lehet hasznosítani a geotermikus energiát a városokban, majd a döntéshozók ajtajain is kopogtatott ezzel. Az önkormányzat végül kinevezte őt és Medgyes Tamást 2015-ben a projekt élére, amely során a megújuló energiát integrálták a távfűtési rendszerbe.

Kóbor Balázs azt is elmondta, hogy évente mintegy 30 millió köbméter gázt égetett el a városi cég a fűtés során, és ezzel körülbelül 55 ezer tonna szén-dioxidot eregettek ki a levegőbe, egyben ez volt a város legnagyobb károsanyag-kibocsátója. A geotermiára való átállással mintegy 60 százalékkal csökken majd Szeged kibocsátása, mely körülbelül 35 ezer tonnát jelent. Ha a hasonló méretű városok szintén átváltanának geotermiára, az jelentős lépés lenne egy karbonsemleges, fenntartható jövő felé – mondta Kóbor.

Kétezer méter mélyen

A Kárpátok és az Alpok hegyvonulatai által körülvéve, Magyarország, de különösen a Szeged környéki területek egy medencét formálnak, ahol 92–93 fokos termálvíz található mintegy 2 ezer méter mélyen. 

A kutakhoz csatlakoztatott hőközpontokban a ”hőátadók” – melyek több száz fémlemezből állnak – adják tovább a meleget annak a külön körön keringő víznek, mely szintén csövekben fut és kiszolgálja a lakótelepeket. A termálvíz közvetlenül nem érintkezik ezzel a körrel, ugyanis ezek után visszasajtoló kutak segítségével visszajuttatják azt a talajba.

Medgyes elmondta a hírügynöksség számára egy épp fúrást végző kút mellől, hogy mindez körülbelül három hónapig tart. A lakosok, bár látják és hallják a fúrókat működés közben, a munka végeztével nem fognak semmi különbséget észlelni a megváltozott energiaforrásból otthonaikban.