Az SZTE szakértői a világ legjobbjai között: fotoakusztikus drónnapot tartottak a szegedi repülőtéren

Július 11-én, hétfőn drónnapot tartott az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének Fotoakusztikus Kutatócsoportja és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont. Délelőtt miniszimpózium során a drónokkal végezhető kutatási területekről egyeztettek a résztvevők, délután a szegedi repülőtéren, egy fotoakusztikus műszerrel felszerelt drónnal történő felszállást mutattak be a szakértők.

A fotoakusztikus kutatások három évtizedes múltra tekintenek vissza Szegeden, az SZTE szakértőit a világ legjobbjai között tartják számon tudományos körökben. A harminc évvel ezelőtt elindított projekt már számos esetben bizonyította, hogy valóban dinamikusan fejlődő szakterületről van szó. A levegőben, kis mennyiségben található összetevők vizsgálatán alapuló technológiát már az orvostudomány is használja, ezen kívül számos más területen tölt be fontos szerepet.

Van olyan partnerünk, amely a tőlünk vásárolt licenc alapján kutatja a földgázlelőhelyeket és éppen most hoztak létre egy új irodát Houstonban, de Szegeden is dolgoznak, munkát adva a kutatóknak. Az ipar szereplői gyorsan reagáltak a tudósok felfedezéseire. A kulcs a partnerség, amely során a kutatóknak és a cégek képviselőinek meg kell tanulniuk egy közös nyelvet. A mai miniszimpózium is azt bizonyította, hogy jó úton indultunk el és még számos lehetőség rejlik a fotoakusztika felhasználásában” – mondta el a drónnal történő felszállást megelőző sajtótájékoztatón Szabó Gábor, az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont ügyvezető igazgatója.

Mindenesetre az, hogy elérkezett az idő, hogy a műszereinket drónokkal, huzamosabb ideig a levegőben tudjuk tartani, új kapukat nyithat meg és új kutatási területeket indíthat be, természetesen új együttműködések is várhatók a jövőben ennek a fejlődésnek köszönhetően tette hozzá az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanára.

Az egyre nagyobb és jobb repülési teljesítményű drónok, valamint a kisebb súlyú fotoakusztikus eszközök együtt tették lehetővé, hogy már közel fél órát is a levegőben tölthet, így ott végezhet méréseket a fotoakusztikus mérőműszer. A drónnapon bemutatott repülés során a levegő vízgőztartalmát mérte az SZTE újítása, ezen kívül szinte bármilyen analízisre képes, ami a kutatók és az ipar számára is hasznos lehet.

A fotoakusztikus műszert használtuk már szívműtét során is, amikor a páciens által, műtét közben kilélegzett metántartalmat mértük, ezzel vizsgálva a stresszfaktort, de a kanadai meteorológiai szolgálatnál is hasznos, hogy a zivatarcellák környezetét folyamatosan lehet monitorozni, ezzel pedig jelentősen javítani a zivatarok mozgásának, viselkedésének előrejelzését. Jelentős lépés és fontos állomás, hogy már nemcsak földi megfigyelésekre, hanem légköriekre is használhatjuk a gépeket” – összegezte a sajtótájékoztatón az SZTE prorektora. 

A miniszimpózium – amely a fenntartható fejlődést támogató kutatások és együttműködések feltérképezésére volt hivatott – ebben a tekintetben is nagyon sikeresnek mondható – mondta el végezetül.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI