Eltörölt egy csomó, hallgatókat érintő díjat és szabályt az SZTE, ezzel akarnak vonzóbbá és versenyképesebbé válni

Az SZTE Szenátusa eltörölte a hallgatókra vonatkozó, jelentős terhet jelentő térítési díjakat, mint például a tárgyújrafelvétel, vagy az utóvizsga díjait. Így az SZTE hallgatóinak más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során – közölte az intézmény.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE Szenátusa június 27-ei döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok. Az intézkedés egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program része.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását. Ezen elvek mentén az SZTE Szenátusa eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat – írják a közleményben.

Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja. Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben, a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

Az új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a blended és a hibrid oktatás sajátosságaival.

További segítségnyújtás a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány mindemellett idén 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez. Módosult az SZTE Kollégiumi Szabályzata is: a kialakítandó tagkollégiumi rendszer tisztább és átláthatóbb működési viszonyokat teremt, és hatékonyabb működtetést biztosít.

A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt cél a hallgatóink tanulmányi előrehaladásának támogatása. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítjuk meg és tesszük hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatainkat. A mostani szabályzat változtatások a korábbi tapasztalatok alapján készültek, azzal a céllal, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön, ezért töröltük el az előrehaladást leginkább hátráltató díjakat. A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését fogalmazott Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.