Rengeteg hal maradt még a leeresztett Holt-Tiszában, melyek tetemei a megmaradt vízen lebegnek

Pusztulnak a halak a Gyálai-Holt-Tisza Szilvás nevű partszakaszánál, ahol áprilisban leeresztették a víz egy részét, mert egy környezetvédelmi-tájrehabilitációs program keretében mederkotrást terveznek – írja a Telex.

A gyálai Holt-Tisza Szilvás nevű szakaszánál megmaradt víz tetején döglött halak százai lebegnek, erről számolt be a Telex egyik szentmihályi olvasója. Ránézésre sok a közepes méretű, fél kiló-másfél kiló közötti haltetem, és zömében kárászok, pontyok lehetnek – közölte a lappal. Az oszló haltetemek miatt büdös van a környéken, a horgász nem is akart sokáig ott maradni, mert úgy véli, a fertőzésveszélytől is tart.

A várhatóan augusztusban elinduló holtágrehabilitációs programról mi is beszámoltunk korábban. Ennek keretében, az előkészületek során eresztették le egy szakaszon a vizet. A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület a területet korábban már lehalászta, de mindent nem sikerült kifogni. Ennek egy részét eladták, a többit más horgászvizekben engedték szabadon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Korábban járókelők, a hétvégén pedig három ló merült el a sárban Szeged-Szentmihályon

Június 11-én, szombaton délután a Szeged-Szentmihályi Fogas utcánál segélykiáltásokat lehetett hallani egy tizenéves lánytól, mert három hátasló belesüllyedt a holtág iszapjába. A lány és két, szintén tizenéves lovas társa letértek a földútról, és a cserepesre szikkadt mederben ügettek volna tovább, azonban az úttól néhány méterre máris elsüllyedtek a lovak. Az iszapnak ugyanis csak az egy-két centis száraz rétege alatt még ragadós sár van.

A haltetemek összegyűjtése nem lehet egyszerű feladat, mert a mederben már nincs annyi víz, hogy csónakkal lehetne ott közlekedni. Az iszapon viszont nem lehet odamenni a vízhez, mert elsüllyedhet a sárba, aki megpróbálja.

A Szeged-Szentmihály melletti szakaszon a meder egy része látszólag már száraz, ám az iszap veszélyesen süppedős, nemrég hátaslovak ragadtak bele. A horgászok már akkor aggódtak – a balesetveszély mellett – a vízben maradt halak miatt a Telex cikke szerint. A horgászegyesület emiatt újabb halászatot tervezett be a következő vízszint-csökkentés előtt.

Fotó: Olvasói fotó / Telex