Felfelé tartanak a lakásárak a megyében is, Szegeden 38 százalék volt az áremelkedés egy év alatt

Országszerte jelentősen nőtt az eladó használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára az elmúlt egy év során. Új trend a piacon, hogy ma már az eladóknak többet kell tenniük annak érdekében, hogy értékesíteni tudják az ingatlant, azaz nem lehet bármit gyorsan eladni. Csongrád-Csanád megyében júniusban közel 3200 lakóingatlan várt gazdára, 11 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Szegeden az átlagos négyzetméterár 38 százalékkal 627 ezer forintra nőtt.

Árrobbanás történt a használt lakások piacán az idén, igaz, a különböző térségek, megyék között vannak komolyabb eltérések derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely bemutatja, hogy az eladó használt lakóingatlanok ára hogyan alakult országos szinten. Emellett ismerteti, hogy Csongrád-Csanád megye legjelentősebb kínálattal rendelkező településein mennyibe kerülnek a lakóingatlanok.

Idén júniusban a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon jelentősen nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Az ingatlan.com adatai szerint az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 438 ezer forintot tett ki, ez 26 százalékos drágulást jelent.

Nő a kínálat, kedvezőbb hírek a vevőknek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az idei lakáspiaci helyzetet jellemezve elmondta: Több, egymással ellentétes tényező határozza meg az országos lakáspiaci trendeket. Vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlan vásárlásba menekültek és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. Emiatt akkor felkúszott a kereslet, még a viszonylag szűk kínálat mellett is. Az elmúlt hetekben azonban bővülésnek indult az eladó lakóingatlanok kínálata országos szinten. Fontos tényező továbbá, hogy sokan szintén a bizonytalanság miatt elhalasztották a lakásvásárlást, ők pedig hiányoznak a piacról.

Hozzátette: Új trend látszik kibontakozni a piacon. Korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra annyi változás történt, hogy az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan. Ezt jelzi, hogy bár az eladók túlnyomó többsége ingyenesen hirdet az ingatlan.com-on, a kiemelt tulajdonosi hirdetések aránya viszont 26 százalékra, azaz négyéves rekordszintre nőtt idén júniusban. Ráadásul márciushoz képest az ingatlanközvetítők is 35 százalékkal többet fordítanak arra, hogy a megbízójuk eladó ingatlana kiemelkedjen a kínálatból.

Hol járnak az árak a megyében?

Az ingatlanportál adatai szerint Csongrád-Csanád megyében júniusban 3159 darab eladó használt lakás volt a kínálatban, ami 11 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A megyeszékhelyen, Szegeden az átlagos négyzetméterár 627 ezer forintot tett ki, ami 38 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül 

  • Hódmezővásárhelyen 26 százalékkal 325 ezer forintra,
  • Makón 35 százalékkal 217 ezer forintra,
  • Szentesen 11 százalékkal 231 ezer forintra,
  • Mórahalmon 7 százalékkal 400 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Balogh László szerint egyelőre kitart a drágulás, a jövőben lehet majd egy néhány százalékos árkorrekció, de még így is drágábbak lesznek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. A szakember hozzáfűzte azt is, hogy az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért szintén többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében.

A szakember úgy látja, egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. A megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vevőknek, saját erő mellett ugyanis még mindig megoldást jelentenek a lakáshitelek az ingatlanvásárláshoz. Fontos továbbá, hogy éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.