138%-kal drágultak a SZIN-napijegyek öt év alatt

A 2017-es árhoz képest 138%-kal kell a normál napijegyért többet fizetni a Szegedi Ifjúsági Napokon – derül ki a Telex gyűjtéséből. Ha a napijegyeket nézzük, ez Magyarországon a legdurvább drágulás a fesztiválpalettán.

Egészen elképesztő árakkal találkozhat, aki 2022-ben fesztiválra szeretne menni. A Sziget-bérlet például 130 ezer forintba kerül, de ha VIP-k szeretnénk lenni, 202 ezret kell adnunk. Ez a leghúzósabb fesztiválbérlet ma az országban, de azért a kisebb fesztiválokon is vannak árak.

A Telex grafikonon ábrázolta, hogy az öt évvel ezelőttihez képest napijegyekben és bérletekben hogyan változtak az árak százalékban. Itt az figyelhető meg, hogy az augusztus végi szegedi SZIN drágult a legnagyobbat a napijegyek terén, míg bérletekben a Kolorádó árai lőttek ki a legjobban. A lap szerint a két fesztiválnál azért ilyen kiugró a drágulás, mert 2017-ben még kifejezetten olcsók voltak.

Ha a normál árú napijegyeket nézzük, akkor 2017-hez képest a legkisebbet a Sziget drágult 33%-kal, a legtöbbet pedig a SZIN 138-cal. A most hétvégén megrendezendő Kolorádó 99%-kal kér el többet egy jegyért, a Művészetek Völgye pedig 75-tel. A normál árú bérleteknél a SZIN a második legjobban dráguló rendezvény, hiszen az öt év alatt 79%-ot emelkedtek az árak. Az itteni rekorder a Kolorádó 183 százalékkal.

A Telex szerint a SZIN-en a napijegyek kifejezetten olcsók voltak még 2017-ben (6290 forint early bird, 8000 forint normál áron). A SZIN-fesztivál akkorát ugrott árakban, hogy 19 000 forintos normál árú napijegye a Sziget és a Balaton Sound után, a most véget ért Volttal kvázi holtversenyben a 3–4. legdrágább lett (a Voltra 19 900 forintba került egy normál árú jegy).

Ha a bérleteket nézzük, a SZIN az 5. legdrágább a több mint kétszer annyi ideig tartó Művészetek Völgye után, és csak háromezer forint a különbség (42 és 45 ezer a két bérlet).