Két hét múlva indul a XIII. Martin György Néptáncfesztivál

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány a szegedi önkormányzat megbízásából 2022. július 8–10-én rendezi meg a XIII. Martin György Néptáncfesztivált. A koronavírus-járvány alaposan betett, de végül idén sikerül teljes méretében megrendezni.

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány a szegedi önkormányzat megbízásából 2009 óta szervezi páros évben a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivált, páratlan évben pedig – a Martin György Néptáncszövetséggel együttműködve – a Martin György Néptáncfesztivált.

Az első Martin-fesztivál 1999-ben jött létre azzal a céllal, hogy a magyarországi magyar és nemzetiségi, továbbá a határon túli magyar néptánccsoportoknak adjon bemutatkozási lehetőséget úgy, hogy a fesztiválon zsűri előtt mutathatják be új alkotásaikat, és azokat a zsűri értékeli és díjazza. Ezekre a fesztiválokra korhatár nélkül jöhettek a csoportok, meglehetősen színes képet adva a néptáncot művelőkről.

A 10., jubileumi fesztivál szervezése kapcsán merült fel, hogy legyen a Martin-fesztivál az ifjúsági korosztály bemutatkozó terepe. Egyrészt nem nagyon van az országban kifejezetten erre a korosztályra specializálódott olyan bemutatkozási lehetőség, amelyen komoly szakmai megmérettetés és díjazás is társul a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan.

A koronavírus-világjárvány feladta a leckét minden fesztiválszervezőnek, így nekik is. A 2020-as nemzetközi fesztivál esetében már minden le volt szervezve, mikor végül a járvány terjedése és Európa lezárása miatt le kellett mondaniuk a fesztiválról. Tavaly sikerült egy kisebb fesztivált megszervezni. Az idei fesztiválra 6 együttes jelentkezett, akik a járvány után újra erőre kapva meg akarják mérettetni magukat:

  • Figurás Táncegyüttes – Nyíregyháza
  • Bartók Táncegyüttes – Békéscsaba
  • Dobbantó Néptáncegyüttes – Szegvár
  • Árendás Néptáncegyüttes – Hódmezővásárhely
  • Szeged Táncegyüttes – Szeged
  • Tiszavirág Néptáncegyesület – Deszk, Szeged

A fesztiválnak két nyilvános programja lesz:

  1. Július 8-án, pénteken 17.30-tól indul a fesztivál résztvevőinek zenés, népviseletes felvonulása a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre a szökőkúthoz, ahol 18 órakor kezdődik a megnyitó ünnepség zenével és tánccal.
  2. Július 9-én, szombaton 19 órakor a Kisszínházban kerül sor a Folklórestre, amelyen az együttesek zsűri és közönség előtt mutatják be a programjukat. Erre a belépő ingyenes, de jegyhez kötött. Jegyeket az IH Rendezvényközpontban lehet kérni (illetve az előadás előtt a helyszínen, amennyiben még marad – de ez nem szokott jellemző lenni).

A nyilvános programokon túl a részvevőket további szakmai programok és szórakozás várja; például a résztvevő fiatal táncosoknak szóló táncbemutatók, ahol ahol nézőkként szerepelnek, a zsűri részletes szakmai értékelése és díjazása és persze a táncházak. A résztvevők vasárnap kora délután utaznak haza.