Gyógykenőcsös kerámiatégelyt találtak szegedi régészek a belváros alatt

Egy feltehetőleg az 1920–30-as évekből származó kis gyógkenőcsös tégely került elő a napokban egy szegedi belvárosi földmunka során – írja közösségi oldalán a Móra Ferenc Múzeum Régészeti Osztyálya.

Mint fogalmaznak, egy feltáráson gyakran nemcsak régészeti korú leletek kerülnek felszínre, hanem újkori vagy modern korhoz köthető emlékek is, melyek sokszor legalább olyan érdekesek, mint a régészeti korú tárgyak. A napokban egy belvárosi földmunka során egy „Barcsay Károly gyógyszertára „az isteni gondviseléshez Szeged” feliratú, egykor feltehetően valamilyen gyógyhatású kenőcsöt tartalmazó kis kerámiatégely került elő.

A múzeum szakemberei rögtön bele is vetették magukat a kutatásba, hogy minél többet megtudjanak a tégelyről. Maga a patika, ahonnan származik, 1812. június 26-án „az isteni gondviseléshez” cím alatt a „nagy piacz”-on Remold Jakab által nyílt meg Szeged második gyógyszertáraként. 1875. március 27-én 28.000 forintért Barcsay Károly nyíregyházi gyógyszerész vette meg, 1904-től a patika kezelője ifj. Barcsay Károly volt.

1932-ben a gyógyszertár a Tisza Lajos körút 32. szám alá költözött, mert a patika korábbi épületét, a Götz-házat lebontották. A patika az 1950-es államosításig a Barcsay család tulajdonában volt, a felirat stílusa alapján ezt a tégelyt inkább ifjabb Barcsay Károly időszakához, azon belül is az 1920–30-as évekhez köthetjük.

A Tisza Lajos körút 32. alatt ma is ugyanaz a gyönyörű bérház áll, gyógyszertár helyett azonban immáron könyvesbolt üzemel itt.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum