Szegeden a vártnál közel 20 százalékkal több iparűzési adó folyt be tavaly a kormányzati elvonások ellenére

Egy egészen furcsa cikk jelent meg a Világgazdaság nevű hírportálon, mely arra hegyezi ki a mondanivalót, hogy számos ellenzéki önkormányzatnál „félreverték a harangot”, mondván az iparűzésiadó-bevételek, így az önkormányzati bevételek is nőttek. Önmagában ez azonban még nem jelenti azt, hogy minden egy csapásra megoldódott, hiszen a kormányzati elvonások még így is jóval nagyobbak, ráadásul már eleve megszorításokra kényszerültek az önkormányzatok.

A Vg.hu cikke összeszedte a frissen elkészült 2021-es zárszámadásokat, melyből az látszik, hogy – mint fogalmaznak – „jellemzően tetemes pluszban zártak” az iparűzésiadó-bevételek számos ellenzéki városnál. Az írás Szegeddel kezdi a sort, amely talán a legnagyobb ellenzéki önkormányzat a budapesti kerületeket leszámítva. Csaknem 117 százalékon teljesült a város önkormányzatának iparűzésiadó-bevétele 2021-ben az előirányzathoz képest.

Az önkormányzat előzetesen 8 milliárdnyi forrást tervezett be a költségvetésbe, bár ez egy nyílt titok, hogy mindig kevesebbel számolnak a várhatónál, hogy aztán ne legyen hiány. Végül ehhez képest több mint 9,3 milliárd forint folyt be ténylegesen a tavalyi évben, bár ez némiképp elmarad a 2020-as 10 milliárdos tényadattól. Mint a cikk megjegyzi, az idén várhatóan megdől majd a két évvel korábbi szám, hiszen Szeged az előzetes tervek szerint idén már 9,95 milliárd forint ipával számol.

Csongrád-Csanád megyeszékhelyén a helyi adók között az iparűzési adó a meghatározó: az önkormányzati alrendszer adóbevételeinek 81 százalékát teszi ki. Ezért is érthető, hogy Botka László rendszeresen kifejtette álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a kormány 2020 végén úgy döntött, a Covid-járvány okozta gazdasági sokk enyhítése érdekében a legkisebb vállalkozások iparűzési adóját 1 százalékos kulcsban maximálja.

Erről Szeged első embere úgy vélekedett, hogy a szegediek a hétköznapokban is érezni fogják az állami elvonásokat. A Vg cikke szerint a 2021-es zárszámadás alapján ez a félelem alaptalan volt”, amely megint egy furcsa kijelentés, hiszen az ekkora arányú iparűzésiadó-bevétel érzékeny a válságokra, nem lehet fix összeggel tervezni. A városvezetés továbbra is borúlátó: 2022-es várakozásaik szerint az iparűzési kiesése miatt az önkormányzati költségvetés bevételei jócskán, várhatóan 3 milliárd forinttal csökkennek.

A cikk kitér a többi ellenzéki város költségvetésére is, többek között Eger, Pécs, Gödöllő, Miskolc, Salgótarján és Szombathely gazdálkodását is bemutatva az iparűzési adó alakulásával, mely ide kattintva olvasható.