Az oroszok egy hétre elzárják a Magyarországra is érkező gázt

Június 21-től egy hétre leállítja a gázszállításokat a Török Áramlat nevű vezetéken a Gazprom – szúrta ki a G7 portál. Az orosz vállalat a Telegram-csatornáján számolt erről be a hétvégén. Az indoklás szerint a vezetéken karbantartást végeznek, amiről a Gazprom minden érintett felet tájékoztatott.

Az indoklás nagyon hasonlít ahhoz, amellyel az Északi Áramlat vezetéknél történt leállásra hivatkoztak. Ennél a vezetéknél leginkább Németország, Olaszország, Franciaország és Szlovákia volt érintett.

A Török Áramlat az orosz gáz egyik legfontosabb szállítási útvonala Európa irányába, a vezeték kapacitásának fele a törökökhöz fut be, a másik fele viszont a balkáni és kelet-európai régiót látja el, köztük Magyarországot is tavaly szeptember óta, miután a két ország megállapodása értelmében ezzel az útvonallal váltották ki a korábbi ukrán tranzit nagy részét.

Az összes Magyarországra érkező gáz több mint harmada jött Szerbia felől.

A Fekete-tenger alatt futó vezetéken szállított gáz végső soron Kiskundorozsmánál lépi át a szerb–magyar határt. Elvileg az ukrajnai, szlovákiai, romániai és horvátországi import simán ki tudja váltani mindezt igény elegendő elérhető gáz esetén. A legnagyobb esélye talán annak van, hogy az Ukrajnán keresztüli tranzit pörög fel a portál cikke szerint.

A magyar érintettségen túl ugyanakkor

az újabb importkorlátozás a teljes európai piacnak odacsap.

A Török Áramlat európai szinten is fontos útvonal, a teljes európai behozatal nagyjából nyolcada jöhet ebből az irányból. A Gazprom bejelentése ráadásul alig pár nappal azt követően érkezett, hogy az Európába szállított orosz gáz mennyisége bezuhant az ennél is nagyobb forgalmat bonyolító Északi Áramlaton.