Fendler Judit: Karikó Katalin volt olyan kedves, hogy az SZTE-t választotta

2021 nyarán többek között a Szegedi Tudományegyetem is állami helyett alapítványi fenntartásúvá vált, eközben a koronavírus-járvány mind az oktatást, mind az egyetemi klinikát jelentős kihívás elé állította. Ezekről, valamint a modellváltás első gyakorlati tapasztalatairól Fendler Juditot kérdezte egy interjú keretében az Index, aki augusztustól újabb öt évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári feladatait.

Az Index által készített interjú rögtön Karikó Katalinnal, az SZTE alumnájával és immáron kutatóprofesszorával kezdődött. A lap rákérdezett arra, miszerint versenyképes ajánlatot tud-e ma adni egy magyar egyetem egy hozzá hasonló, nemzetközi szinten is elismert feltalálónak, mire Fendler elmondta, hogy nem ők adtak neki versenyképes ajánlatot, hanem Karikó „volt olyan kedves”, hogy az SZTE-t választotta.

„Több rangos kitüntetésének díját is felajánlotta már az egyetemnek, ami két dolgot jelent: egyrészt, hogy Szegeden vannak olyan kutatások, kutatócsoportok, amelyekben a professzor asszony lát fantáziát, másrészt azt mutatja, hogy Karikó Katalin a szívében máig szegedi egyetemista maradt. Mindkettő hatalmas megtiszteltetés számunkra” – mondta a kancellár.

A pandémia témakörére áttérve Fendler Judit elmondta, hogy az elmúlt két-három évben gyakorlatilag szinte csak újszerű kihívásokkal szembesültek, ezek közül is az egyik legösszetettebb feladat a koronavírus-járvány kezelése volt, az ugyanis az egyetem egész vertikumát érintette. Elmondta, hogy az egészségügyi intézményeknek még most is fent kell tartaniuk a kapacitásuk egy adott százalékát Covid-ellátásra, így egyes részlegek még most sem ott vannak, ahol eredetileg voltak.

Ami az oktatást illeti, rövid idő alatt tették meg azokat a lépéseket, amelyeket egyébként is terveztek, csupán a körülbelül ötéves terv leredukálódott pár hónapra, aminek Fendler nagyon örül elmondása alapján. Az SZTE első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott a világ legnagyobb online oktatási platformjához, a Courserához, mely segítségével az oktatók, így a diákok is hozzáférhetnek nagyon neves külföldi egyetemek tananyaagaihoz, valamint az IBM, a Google vagy Microsoft okleveleit is megszerezhetik a diploma mellé.

A modellváltásról is szó volt. Fendler az Index azon kérdésére, hogy ennek megtörténtével miben más most szegedi egyetemistának lenni, azt válaszolta, hogy a hallgatók a váltásból nem sokat érzékeltek, egyelőre nem is kell nekik. Mint kifejtette, bár a szerződéskötés tavaly augusztusban megtörtént, a modellváltás egy hosszú folyamat, melynek jótékony hatásait a náluk tanulók csak fokozatosan fogják érezni.

„Megállapodást kötöttünk a hallgatói önkormányzattal, megkönnyítjük a tanulmányi előrehaladást, nőnek az iskolakezdést, lakhatást támogató ösztöndíjak, és saját hatáskörben el tudjuk törölni az adminisztrációs eljárási díjakat” – sorolta a kancellár, aki a vezetői szempontokat is érzékeltette, miszerint ott már szemmel látható a változás: sokkal rugalmasabb az egyetem szervezeti felépítése, döntéshozali folyamata, reakcióideje az elmondása alapján.

A modellváltás kapcsán a lap megjegyezte, hogy kritikaként az „elüzletiesedés” szokott felmerülni, mint kritika, mire Fendler úgy válaszolt, hogy az „elüzletiesedés” helyett inkább azt mondaná, hogy végre a piacon is partnerként kezelik őket, miután szerinte korábban inkább a „fejős tehén” szerepében voltak. A továbbiakban arra is kitértek a beszélgetés során, hogy miért éri meg hazai egyetemre jelentkezni manapság egy külföldi intézménnyel szemben. A teljes interjú ide kattintva olvasható az Index oldalán.

Fotó: Bálint András / Szegeder