Szijjártó Péter: Szerbia 500 millió köbméternyi földgázt Magyarországon tárolna a most következő téli szezonban

Minden eddiginél jelentősebb és széleskörűbb energetikai megállapodást írt alá Magyarország és Szerbia, amely biztonságot ad mindkét ország energiaellátása szempontjából hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

A Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az egész világon elképesztő bizonytalanság uralkodik, átalakul a világgazdaság, a háború és a szankciók alapvető igazságokat rengetnek meg. A tárcavezető szerint senki nem gondolt arra pár éve, hogy energiabeszerzésről folytatott tárgyalások során nem az ár lesz a fő kérdés, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e vásárolni elég energiahordozót.

Hozzátette: azt sem gondolta volna senki, hogy az energiaellátás biztonsága ilyen kritikus és életbevágó jelentőségű kérdés lesz. Szerbia a két aláírt szerződéssel arra kötött szövetséget, hogy minden körülmények között garantáljuk országaink számára a biztonságos és kiszámítható energiaellátást. Az egyik szerződés értelmében arról állapodtak meg, hogy Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és

Magyarországon tárol 500 millió köbméternyi földgázt a most következő téli szezonban.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a földgáz terén történő együttműködés eddig is kiváló volt Szerbia és Magyarország között, hiszen a Magyarországra érkező földgázszállítás egy jelentős része délről, Szerbián keresztül érkezik, az idén például több mint 1,7 milliárd köbméter. Az új megállapodás most biztosítja Szerbia hiánytalan földgázellátását a következő téli szezonban, egyúttal pedig megerősíti Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonsága terén húzta alá Szijjártó Péter.

  • A szerződés értelmében július elsejétől elkezdik magyarországi tározókban tárolni a Szerbia által megvásárolt földgázt, október elsejétől pedig napi 3-6 millió köbmétereres adagokban juttatják el Szerbiába.
  • A másik aláírt szerződés tartalmazza a két ország villamosenergia-piacainak összekapcsolását. Ezzel Magyarország csatlakozik ahhoz a szerb-szlovén kezdeményezéshez, amelynek nyomán egy közös regionális energiatőzsde jön létre magyarázta Szijjártó Péter.

Ezzel nő a piac mérete, ez pedig általában árcsökkentést is jelent, és ez a mostani rendkívül bizonytalan helyzetben elképesztő fontosságú mindannyiunk számára. Emellett a két ország közötti villamosenergia-szállítás is gyorsabb és könnyebb lesz. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy megnövelik a nemzeti rendszereket összekötő villamos áram-vezeték kapacitását közölte a tárcavezető. Magyarázata szerint jelenleg éves szinten maximum ezer megawatt szállítási kapacitás volt a két ország között, ezt 500 megawattal megnövelik,

az új vezeték pedig Sándorfalva és Szabadka között épül ki 2028 tavaszáig.

Ezáltal a megépülő paksi atomerőmű, és a folyamatban lévő szerbiai beruházások nyomán megemelkedő villamos áram- kapacitásainkat is fel tudjuk használni egymás érdekében”. Szijjártó Péter közölte továbbá, hogy közös fejlesztéseket hajtanak végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén, valamint a szerződés értelmében a szerbiai erőműfejlesztések során nagy mértékben magyar technológiákat fognak használni.

Szijjártó Péter pénteken Aleksandar Vucic szerb államfővel is tárgyalt a két országot érintő legfontosabb kérdésekről, elsősorban az energiabiztonságról és a két ország stratégiai partnerségéről. Elhangzott, az energiahordozók Magyarország és Szerbia közötti akadálytalan és zavartalan áramlása újabb bizonyítéka a két ország kiemelkedően jó és baráti kapcsolatának.