Megrongálták a szegedi vadaspark új kiállítását ismeretlenek, de újraépítik azt

A víz világnapján mutatta be a vadaspark a látogatóknak az új, állandó kiállítást, amelyet még a karanténidőszak alatt kezdtek el tervezni. QR-kódok leolvasásával egy izgalmas nyomozásba csöppenhetnek az érdeklődők, így játszva szerezhetnek ismereteket a CITES-ről, az orvvadászatról, állatkereskedelemről és az ezek ellen irányuló törekvések fontosságáról – szól az intézmény közleménye.

Bár korábban is kérték, hogy a dekorációs tárgyakat ne érintsék meg a látogatók, sajnos sokaknak még mindig örömet okoz, ha megrongálhatják más munkáját: „Széttépett napló, ellopott és letört dekorációs elemek sora fogadta kollégáinkat, amikor beléptek az Ázsia-házban helyet kapó kutató kunyhójába. Bár a tárgyak nagy részét – elővigyázatosságból – leragasztottuk és csavarral rögzítettük, sajnos sok dolgot nem tudtunk teljesen megvédeni. És valakiknek ezek sem okoztak akadályt” – írták.

Mint írják, nem a kiállítás összértéke, hanem a befektetett munka az, ami nagy, így még fájóbb, hogy ezt sokan nem értékelik. Egyúttal remélik, hogy azért a látogatók között akad olyan is, aki kipróbálta a játékot, és örömét lelte benne. Az ő, és a most kedvet kapók miatt újra felújítják a kiállítást.

Hogy legyen örömhír is, a vadaspark újabb bővülésről számolt be. Némi szerencsével a fakó keselyűknél már a látogatói útról is látható a már több mint egy hónapja kikelt fióka. A szerbiai Nemzeti Parkból származó, pontosabban az ott megmentett keselyűpár gondos szülőnek bizonyult az elmúlt évek során, nem először neveltek fel utódokat, amelyek végül más állatkertbe kerültek.

A fakó keselyű egyike a négy keselyűfajnak, amely Európában is költ-, elsősorban a déli országokban, a Balkánon és Ibériában él, sőt, régebben a Kárpátokban is előfordult, ám hazánkban ritka vendégnek számít. Kizárólag döggel táplálkozik, amelyet kiváló látásának köszönhetően akár 10 km magasságban körözve is észrevesz. A tetemek eltakarításával tehát kifejezetten hasznosak, azonban egyre kisebb számban élnek.

A legfőbb veszélyt rájuk a mérgek jelentik, köztük is a diclofenac tartalmú gyógyszerek. Ezek ugyanis az állatokban nem bomlanak le haláluk után sem, így ha egy ilyen állatot fogyaszt el egy keselyű, ő is elpusztulhat. India keselyűállománya emiatt jóformán kipusztult. Európában a mérgezésen kívül még az állattartási kultúra változása is hátrányosan érintette őket, kevesebb a szabadon legeltetett háziállat, így az otthagyott tetem is. Emellett a vadászat és a fiókák befogása is veszélyezteti őket.

Természetesen a szegedi fakó keselyűpárnak nem kell a fenti kihívásokkal megküzdenie: 2015-ben érkeztek a Vadasparkba egy szerbmagyar együttműködés részeként, és azóta többször is sikerrel nevelték fel fiókáikat. Bízunk benne, idén sem lesz másként, mindenesetre a figyelmes látogatók meg is leshetik a legifjabb lakót a fészkében.

Fotó: Szeged Zoo