Szegedre jött a New York-i Willie, imádta a várost

Van egy fiatal srác, William Gevertz, aki Magyarországról és a magyar életről készít videókat. New Yorkban született, Angliában tanult, majd egy barátja elhívta Magyarországra nyaralni, ami után ide is költözött.

A WithWillie nevű YouTube-csatornát készíti, amit néhány hete találtam, és meg is néztem, hogy ha már járja az országot, hogy bemutassa annak legszebb tájait, járt-e már Szegeden. Nem járt még, de most, kedden megjelent a várva várt videó, amiben a városba látogat.

Egy rövid sándorfalvi rész után (ahol kifejti, hogy a falu nevének eredete a sandy szóból ered, ami homokost jelent angolul; és természetesen nem igaz felvetés) érkezik meg Szegedre, ahol elsőként a Szent István téri víztornyot, vagyis a „Szegedien water tower”-t veszi szemügyre, ahová nyílt nap lévén be és fel is jut. A Dóm téren folytatja, ahol éppen esküvő zajlik, majd a „truly fantastic” Kiskőrössy halászcsárda után a belváros többi részét fedezi fel.

„This whole city is very well done, very well done”

– mondja a Stefánián állva, majd Újszegedet mint Szeged Budája nevezi meg. A 32. amerikai egyesült államokbeli elnökről elnevezett téren meg is jegyezte mosolyogva, hogy „amerikai legény a Roosevelt téren”. Az Árpád téren, a nagyáruház előtt állva mesél a szocialista érában felhúzott komplexumról, ahol nemcsak az első mozgólépcső, de az első Burger King is van a városban.

A teljes videó – amelyben magyarul és angolul is beszél Willie – alább tekinthető meg.