Botka: Az utolsó hetekben már a kétharmadban is majdnem biztos voltam

Mint azt még pénteken írtuk, beharangozta a Partizán a YouTube-csatornájukon hétfőn megjelenő Botka-interjút. A teljes, de vágott adás immáron elérhető hétfő este 6 óra óta. A beszélgetésben a szegedi polgármester többek között értékeli a választási eredményeket, de újabb részleteket árul el 2017-es miniszterelnök-jelölti kampányának megpuccsolásáról is. Ezen kívül az őszödi beszéd kapcsán is elmondja tapasztalatait, hiszen ott volt a jelenetnél.

Az interjú egyébként Botka saját dolgozószobájában készült. A beszélgetés tulajdonképpen a rendszerváltástól indul. Bár Botka 1989-ben még csak 16 éves volt, így aktívan nem vett részt az eseményekben, ezért ítélkezni sem szeretne az akkori politikai elit felett. Azt azonban megjegyezte, hogy végül a várva várt jóléti társadalom illúziójának táplálásában a liberálisoknak/baloldaliaknak/szocialistáknak van némi felelősségük, de amiatt nem tehetők olyan értelemben felelőssé, hogy miért nem azt mondták a választóknak, miszerint

ha most jól alakulnak a dolgok, akkor majd 30 év múlva jól fognak élni.

A szegedi polgármestert aztán a 20 év polgármesterségéről kérdezte Gulyás Márton. Botka László azt tartja a legnagyobb sikerének, hogy a város a jugoszláv háborúk miatt nem volt túl vonzó befektetői célpont akkoriban, így amikor átvette 2002-ben a gyeplőt, a lakosok kevesebb mint 30%-a szerint volt fejlődő város, többségük veszteségnek tartotta a rendszerváltást is. Ez a ciklus végére már 70% lett és azóta is tart szerinte, ez abból is látszik, hogy itt pont fordítottja volt a választási eredmény az országoshoz képest.

Gyurcsány és az őszödi beszéd

Szóba jött az interjún Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-s politikus, majd miniszterelnök is. Botka róla azt mondta, hogy megbocsáthatatlan volt amit művelt a lemondása körül: ciklusának felében váratlanul bedobta a gyeplőt, majd felkészületlenül két hétig „castingolta” a jelölteket, nem pedig „a függöny mögül előhúzta”, vagyis nevezte meg utódját. Ezen felül a lemondás után rögtön pártelnökké nevezte ki magát. Botka szerint itt

az MSZP akkora népszerűségesést szenvedett el két hét alatt, mint előtte sok év alatt, mivel a kormánypárt elvesztette az emberek hitét abban, hogy kormányzóképesek.

Általános volt viszont az a kép akkor párton belül, hogy az őszödi beszéd nem volt halálos szúrás. Botka is ott volt egyébként a beszéd alatt, erről azt mondta, semmi mélyebb nyomot nem hagyott benne, ráadásul egy nyertes választás – mint fogalmazott, „nem kicsit, nagyon” megnyerték – utáni eufóriában voltak. Szerinte inkább arról szólt a beszéd, hogy a kapott nagy felhatalmazás után miként lehetne tényleg rendbetenni az országot valódi reformokkal.

Fizessenek a gazdagok!

A „Fizessenek a gazdagok!” szlogen is előjött a 2018-as választások kapcsán. Botka szerint a lakosság 60%-a él kiszolgáltatott anyagi helyzetben, tehát 2–3 hónapnál nem több tartalékkal, leginkább annyi sem. Szerinte pont emiatt mindig csak baloldali programmal lehetett győzni Magyarországon. A polgármester felmérésekre hivatkozva azt mondta, hogy a szlogennel a választók 70–80%-a értett egyet, még a fideszesek nagy része is. A városvezető az ez utáni, MSZP-n belüli támogatottságvesztés okairól úgy nyilatkozott, hogy

egyrészt elszoktak a politizálástól, megijedtek egy baloldali program kihirdetésétől.

Szerinte a párt tagsága nagyrészt vele értett egyet, de nem tudta kikényszeríteni mindezt a pártelitből. Elmesélte azt is, hogy amikor a 100 ezres minimálbéres programmal volt országjáráson 2017-ben – akkoriban 60–70 ezer volt a nettó –, amikor négy, neves közgazdászból álló csapat felhívta őt azzal, hogy: „Laci, ne legyél demagóg!” Ugyanis előző nap este leültek, kiszámolták, hogy „a nemzetgazdaság 86 420 forintnál többet nem bír el, mert tönkremegyünk”.

Forrás: Partizán / YouTube

A 2017-es lemondásáról Botka úgy nyilatkozott, hogy egyrészt a párton belüli helyzet is az volt, hogy a programjával nem tudnak győzni, legjobb esetben is csak a kétharmadot lehet megakadályozni, tehát készültek veszíteni, ennek megfelelően mindenki elkezdett helyezkedni. Számos konfliktus is nehezítette a helyzetet, állítása szerint több pártvezér is mondta neki – például Karácsonyék –, hogy nem a személyével van gondjuk, de Gyurcsánnyal és Molnár Zsolttal egyszerűen nem lehet szövetséget kötni. Lemondása után néhány hétre rá 

az új miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely volt, mellette két ember pedig Molnár Zsolt és Gyurcsány Ferenc.

Az volt az álláspont Botka szerint vele szemben, hogy a demagóg programjával nem lehet nyerni, valamint az, hogy szétveri az ellenzéki együttműködést, miközben szerinte nem is volt akkor ellenzéki együttműködés. Bár eleinte Karácson Gergelyéktől kapta a legtöbb támogatást, több szolidaritást várt tőle.

A 2022-es kétharmad is biztos volt

Márki-Zay Péterről elmondta, hogy – Márki-Zay Péter teljesen más pozícióban volt, mint ő 2017-ben. Mint mondta, választási programban és világnézetben gyökeresen más a nézőpontjuk, de a második fordulóban azonban nyilvánosan támogatta a megválasztását. Az első fordulóban még látni akarta az erőviszonyokat, de nem azt jelenti, hogy hitt benne, de jelentős támogatást szerzett a választóknál, így a dupla vagy semmi elv mentén döntött így Botka.

„Továbbra is lelkesen keresi a több millió kiábrándult fideszes választópolgárt, akiket én nem látok. Látok sok százezer olyan választópolgárt, aki azért szavazott most a Fideszre, mert nem látott más kormányzóképes alternatívát. Alapból nem értettem egyet azokkal a mondataival, amiket a mai napig vall, hogy az Orbán-kormány családtámogatásával, gazdaságpolitikájával semmi baj nincsen, csak lop” – mondta Márki-Zay Péterről úgy, hogy a legkevésbé sem akarja bántani.

Botka elmondta, hogy a kétharmadban is biztos volt.

Már az ukrajnai háború kitörésének másnapján figyelmeztette Márki-Zay Pétert, hogy mire kellene figyelnie, amikor erről kommunikál. A szegedi polgármestert Márki-Zay Péter február 25-én Budapestre menet látogatta meg. Botka akkor azt mondta neki: „Figyelj, a következő egy hónapra minden kampánystratégiát szét kell tépni.”

Szerinte a legfontosabb az volt, hogy a magyar emberek attól félnek, hogy belesodródunk a háborúba, a másik pedig az, hogy a magyar nép nem tekinti saját háborújának ezt a konfliktust. Orbánék egy hétig nem tudtak mit kezdeni ezzel a szituációval, utána rátaláltak arra, hogy itt békét kell hangsúlyozni” – tette hozzá. Gulyás Márton ekkor nekiszegezte a kérdést, hogy akkor miért tartotta magában a gondolatait, mire Botka azt válaszolta: „Segítettem volna azzal, ha a hivatalos ellenzéki kampányszöveggel szembe megyek?” A polgármester hozzáteszi:

„Tudod milyen rohadt nehéz volt az elmúlt időszakban csendben maradni?

Egy dolgot megfogadtam, csak akkor szólalok meg, ha dicsérni tudom az ellenzéket. Nem sok alkalmam volt rá” – mondta. A megoldás szerinte ott van, hogy a választópolgár az urna előtt arra gondol, hogy akire szavaz, arról elhiszi-e, hogy képes-e kormányozni. Mindegy, milyen programjuk van. Említette ismét a létminimumon tengődő embereket, akik esetében szerinte nem egy „was ist das” meglátni, hogy mit akarnak: Orbán is felismerte, a választások előtt ki is osztotta a pénzt. Ez nyilván nem ilyen egyszerű szerinte, nem is azt akarja ezzel mondani, hogy a felelőtlen pénzosztás megold mindent.

A teljes interjú a lenti videóban megnézhető: