Tüzet gyújtottak Trianon emlékére a Kálvin téren

Két éve alakult mozgalom rendezett megemlékezést a trianoni békeszerződésről helyi idő szerint szombaton 20:22-kor. A kis rendezvényen három fáklyát gyújtottak a szétesett Magyarország emlékére, nekünk pedig egy jelenlévő mesélt a már harmadszorra megrendezett kezdeményezésről.

Szegeden is fáklya gyúlt a békeszerződés 102. évfordulóján a Kálvin téri templom előtt. Az eseményt egy helyi cserkészszervezet rendezte meg, idén harmadik alkalommal. Az egyébként civil kezdeményezés két éve indult, megálmodói egy honlapot hoztak létre, hogy akik ünnepélyes megemlékezést szeretnének tartani, azok ország-világ számára egyértelművé tegyék, hogy nem felejtették még el Magyarország megcsonkítását. A tűzgyújtások helyszíneiről itt egy térkép is található, amin jól látható, hogy nem egy kizárólag Magyarországon és az elcsatolt területeken lett népszerű, hanem például az Egyesült Királyságban, Amerikában, Kínában és még Ausztráliában is csatlakoztak a mozgalomhoz.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az idei év viszonylag kevés érdeklődőt vonzott a reformátusok terére, s így egy annál meghittebb, családiasabb közeg gyűlt össze. Ez körülbelül 10–15 embert jelent, többségében felnőttek voltak. Az egyik résztvevő szerint legutóbb sokkal nagyobb tömeg volt és több tévés stáb is kitelepült. Ha ez idén el is maradt, az mindenképpen elmondható, hogy egy visszafogott, szép gesztussal sikerült tisztelegni a Nagy-Magyarország emléke előtt.