Hajnali 2 óra körül már tuti lesznek problémák a Deja Vun

Bármilyen rendezvényen problémát jelentenek azok, akik nem szeretnek a szabályok szerint játszani, ezért nagy segítség egy szórakozóhelynek vagy fesztiválnak, ha van, akinek kifejezetten az a munkája, hogy kidobja azokat a személyeket, akik a buli kis mikrotársadalmának kellemetlenek. Egy békéscsabai biztonsági őr szerint a diszkók, ahol egyébként dolgozni szoktak, durvábbak, mint amennyire az idei Deja Vu lesz. A fesztivál biztonsági őreivel beszélgettünk.

A biztonsági szakember alapvető kelléke bármilyen bulinak, tökéletesen mindegy, hogy egy rövid diszkózásról van szó, vagy egy 3–4–10 napos fesztiválról. A munkát elvállalókon amúgy általában látszik is, hogy komolyan veszik a dolgukat, tehát egy-két jó kondiban lévő kidobó akár jelenlétre is elég lehet ahhoz, hogy ne alakuljon ki komolyabb balhé. Ilyen például a Hungi, ahol annyira jól működik ez a technika, hogy nem is szoktam bemenni, mert olyan csúnyán néznek az ottaniak mindenkire, hogy féltem az életem.

A 2022-es Deja Vu védelmét az időközönként erre szimatoló járőrökön kívül egy békéscsabai csapat vállalta magára, akik egyébként meglepően nem morcosak. Ők ezt azzal indokolták, hogy ma este még nyugi van, de éjjel 1–2 óra körül, mikor már mindenki eleget ivott, tuti lesznek problémák. Ők a fesztivál területén több feladatot ellátnak: posztolnak a színpadoknál, a nagyobb csomópontokon, és a beengedésnél is gondoskodnak róla, hogy semmilyen potenciálisan katasztrófát okozó eszköz ne jusson be a partfürdőre.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Főleg a drogokra harapnak egyébként, egyikük azt mesélte, volt olyan estéje, ahol 12–13 különböző kábítószerrel kereskedő embert kellett kikísérniük egy buliról, és azon az estén egyébként 8 emberhez kellett mentőt hívni, mert fogyasztott az aktuális dizájnercsodából. A nem bevihető tárgyak csoportjában egyébként mindenféle enni- és innivaló is szerepel, bár utóbbiból a felbontott fél literes ásványvizeket beengedik, miután beleszagoltak az üvegbe és meggyőződtek róla, hogy nem Szentkirályinak álcázott alkohol van a vendégnél.

Szintén nem lehet egyébként olyan eszközöket sem behozni, amik egyértelműen balesetet okozhatnak; ide kések, esernyők, hosszú szelfibotok tartoznak elsősorban. A Tisza Gyöngye alatti sörpadokon már egy számomra kiadós vacsora, pár sör, és az egész szekus csapatnak elég energiaital sorakozik. Egy vendég azzal is próbálkozott, hogy amikor szalámit kiflije hátrahagyására lett megkérve, félbe törte, hogy legalább a fele hadd maradhasson vele. Miután ez a kísérlete is meghiúsult, a zsákját ellenőrző biztonsági őrre hagyta mind a két fél kiflit.

Amikor arról kérdeztem egyikőjüket, hogy mi volt a legdurvább, amit valaha látott, elmesélte egy vásárhelyi szórakozóhelyen szerzett élményét, ahol nyolc fő gondolta úgy, hogy nézeteltérésüket késszúrással lehet csak elintézni. Állítása szerint három „kopasz” és öt roma származású egyén volt a ludas, és nagyon kevésen múlt, hogy ő és kollégái szét tudták szedni a csapatot. Csodával határos módon, baja nem lett senkinek.