Tizenkilenc iraki, palesztin és magyar embercsempész ellen emeltek vádat, akik 160 illegális határátlépőt juttattak el Nyugat-Európába

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 19 iraki, palesztin és magyar férfival illetőleg nővel szemben, akik 2019 decembere és 2020 októbere között 160 illegális határátlépő Nyugat-Európába történő csempészésében működtek közre.

A vádirat szerint a vádlottak egy határon átnyúló bűnszervezet tagjai voltak, akik a szervezet szerb oldalon működő vezetőjének irányítása mellett a bűncselekményeket Magyarországon követték el. A vádlottak egyrészt a bűnszervezet középszintű szervezői, illetve a legalsó szinten működő végrehajtók voltak.

A szervezők feladata volt a bűnszervezet szerb oldalon működő tagjai által a határon illegálisan átcsempészett személyek jellemzően Ausztriába történő eljuttatásának biztosítása szállítók, és az azt biztosító figyelők beszervezésével. Ezen túlmenően szállító járműveket, munkatelefonokat, egyszer használatos SIM kártyákat szereztek be, valamint a rendőrök által sűrűn ellenőrzött autópályák helyett alacsonyabb rendű utakon tervezték a szállításokat, a lebukások elkerülése érdekében.

A szervezet tagjai egymás között felosztották a bűnszervezet vezetőjénél a sikeres szállítások esetére az illegális határátlépők által letétbe helyezett fejeként több ezer eurót. A vádlottak a 2019 decembere és 2020 októbere között legalább 37 esetben 160 illegális határátlépő Ausztriába juttatásában működtek közre.

A járási ügyészség a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A vádemeléskor részben letartóztatásban, részben szabadlábon levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.