Légvezetéket fúrtak a föld alá Szeged-Szentmihályon, a lakosok sugárzástól félnek

A korábbi légvezeték helyett egy modern és a villamosenergia-szolgáltatás szempontjából biztonságosabb földkábelt épít Szeged-Szentmihályon az MVM Démász Áramhálózati Kft. – írják közleményben. Ezt a technológiát évek óta alkalmazza a Társaság, hiszen a földfelszín alatt elhelyezett vezeték élet- és vagyonvédelmi szempontból is biztonságos és a korszerű technológia hosszú időre garantálja az ellátás színvonalát és a lakók nyugalmát.

Szeged-Szentmihályon a Holt-Tisza sor melletti 20 kV-os légvezetékes középfeszültségű hálózat mezőgazdasági használatú, magántulajdonban lévő ingatlanokon keresztül futott. Mivel az önkormányzat építési engedélyeket adott ki ezen a területen, ezt a vezetéket ki kell váltani és közterületen kell elhelyezni. Ehhez egy 260 méteres nyomvonalat kellett megválasztani, amely körültekintő tervezési munka eredménye.

A helyszínen viszonylag szűk terület állt rendelkezésre, a közműveket, a csapadékvízelvezető árkot és a meglévő növényzetet is figyelembe kellett venni a tervezőnek az optimális nyomvonal kialakításához. Ahhoz, hogy a lakókat a lehető legkevésbé zavarja a kivitelezés, az MVM Démász Áramhálózati Kft. alternatív megoldást alkalmaz.

A Ponty utcában és a Holt-Tisza utcában a járda- és útburkolat felbontása nélkül, irányított fúrással történik a védőcső és a földkábel behúzása.

A földbe fektetett elektromos kábel fázisonként külön, egy 160 mm átmérőjű műanyag csőbe kerül az előírásoknak megfelelő mélységben. Ez egy többszörösen szigetelt, villamos árnyékolással ellátott vezeték, amely élet és vagyonvédelmi szempontból is jóval biztonságosabb, mint a légvezetékes hálózat, hiszen nincs kitéve egy esetleges rendkívüli időjárás okozta üzemzavarnak. A munka várhatóan napokon belül befejeződik.

Forrás: Google Maps

Eközben a SzegedMának panaszkodtak a helyiek, akik sugárzástól félnek, mivel 1,5 méterre kisugároz a vezeték szerintük, miközben az épületek alapjaitól 50 centire ássák azt. Márta Jánosné, a részönkormányzat korábbi vezetője a lapnak azt mondta a helyszínen, hogy egyre többen fordulnak hozzá elkeseredve „az érthetetlen beruházás miatt”.

A panaszosok szószólója úgy vélte, az áramszolgáltatónak kötelessége lett volna összehívnia egy lakossági fórumot, vagy legalább szórólapok formájában tájékoztatni a helyieket a munkálatokról.

A SzegedMának azt mondta, végső elkeseredésükben autókkal zárják el a házak előtti részt, így próbálják megakadályozni, hogy feltúrják a területet. A szabad, szolidáris Szegeden nincs ennyi emberi jogom? A munkások azt mondják, nekik joguk van elvégezni a munkát. Nekünk meg jogunk van ágálni ellene!” – zárta gondolatait.