172 millió forintból teljesen megújult a Gyertyámos utcai óvoda, napelemeket is kapott a tetejére

Mint ahogy arról Nagy Sándor beszámolt Facebook-oldalán, a szegedi önkormányzat öt éven belül már a tizedik felújított óvodáját adta át pénteken délután, az átadón Botka László polgármester is beszédet mondott.

A Gyertyámos utcai intézmény a szegedi óvodafejlesztési program részeként újult meg. Energetikai felújítása összesen 172 millió forintba került: a 89 millió forint európai uniós támogatáson felül az önkormányzat további 83 millió forint önerőt biztosított. Az óvoda még az 1960-as években épült, 102 kisgyermek számára biztosít férőhelyet, időszerűvé vált a modernizálása. A korszerűsítéssel az volt a cél, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az óvoda működését. 

Mint az a Szeged Pólus projektleírásából kiderült, a beruházás során kisebb épületszerkezeti változtatások történnek: a fő hangsúlyt a homlokzati és lapostető hő- és vízszigetelés, nyílászárócsere, akadálymentes megközelíthetőség, burkolatcsere és napelem-telepítés kapta. A meglévő pince feltöltésre és lezárásra került. A projekt keretén belül az intézményben új villámvédelem is épült.

A padlóburkolatok elbontásra kerültek, helyettük új burkolatokat fektettek le. A meglévő, festett falfelületek átcsiszolás és megfelelő előkészítés után megújító festést kaptak, valamint válaszfalak kerültek elhelyezésre. Felújították a vizesblokkokat, új akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki. Az elektromos hálózatot is korszerűsítették megújuló energiaforrással működő, napelemes rendszer kiépítésével.

Az épületen kívüli felújítások keretében a főbejáratot rámpa kialakításával akadálymentesítették, mindezek mellett a földszinti és emeleti tálalókonyha is korszerűsítésre került.