Nyáron jön a REÖK két emeletét is elfoglaló Táblaképfestészeti Biennálé, több mint 600 alkotó művéből válogatták ki a legjobbakat

Rövidesen sor kerül a hazai képzőművészet egyik legjelentősebb visszatérő eseményére, a Táblaképfestészeti Biennáléra. Idén tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a festészeti találkozót a szegedi REÖK-ben. A jelentkezés és a zsűrizés lezárult, összesen több, mint hatszáz alkotó tisztelte meg pályaműveivel a tárlatot.

Gondos előkészületeket követően hamarosan kezdetét veszi a XIX. Táblaképfestészeti Biennálé a REÖK-ben. Az ország egyik legrangosabb képzőművészeti seregszemléjére online formában adhatták be jelentkezésüket a kiállítani kívánó alkotók, maga a tárlat azonban a pandémiás időszak virtuális megoldásai után végre visszatér a Reök-palota fizikai terébe.

A nagyszabású esemény iránt minden páros évben óriási az érdeklődés, ami ezúttal sincs másképp. Több, mint hatszáz jelentkező nyújtott be alkotást a találkozót megelőző időszakban, a szakmai zsűrinek így ebben az évben sem volt egyszerű feladata a tárlat anyagának összeállítása során. A zsűritagok Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi díjas, érdemes művész döntése alapján beválogatott művek listája már olvasható a kiállítóhely weboldalán.

A napokban megkezdődhet az alkotások begyűjtése és installálása, amelynek eredményeképpen a tervek szerint június 18-án lesz a Biennálé ünnepélyes megnyitója.

A pályázó művészek mellett meghívott alkotók is hozzájárultak műveikkel a nagyszabású képzőművészeti találkozó színvonalához, köztük a hazai festészet olyan neves képviselői, mint Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Ázbej Kristóf, Serényi H. Zsigmond, Verebics Katalin, Sejben Lajos, vagy a XVIII. Biennálé fődíját elnyert Czene Márta.

Alkotásaikat, akárcsak a beválogatott műveket végre ismét testközelből tekinthetik meg az érdeklődők a REÖK-ben. A kiállított művek a palota mind a két emeletét elfoglalják majd a tárlat ideje alatt, lenyűgöző látnivalót kínálva minden művészetkedvelőnek.