Egy hazánkban szinte sosem látott, mediterrán fecskefajt észleltek Szeged belvárosában

Hatalmas meglepetés érte a madarászokat, ugyanis egy halvány sarlósfecske került elő Szeged belvárosában számolt be róla a berek.hu.

Mint írják, a Birding Hungary Facebook-oldala szerint a vasárnap délután felbukkant madárnak ez a második hazai előfordulása; az első feljegyzett példány még 1996-ban szelte a magyar eget. A mostani esetet Engi László madarász dokumentálta.

A fecskefaj testhossza 16 centiméter, testtömege 42 gramm. Sötétbarna tollazatú madár, sarló alakú szárnyainak fesztávolsága megközelítőleg 42–46 cm. Lába igen apró, erre utal a sarlósfecskék nemének neve is, mely a görög apous szóból származtatható, jelentése láb nélküli. A fecskefélékhez tartozó füsti fecskékkel és a molnárfecskékkel ellentétben nem ül meg a villanydrótokon, ágakon, nem ereszkedik le a földre. Ha le is száll, kizárólagosan függőleges felületeken kapaszkodik meg. Gyönge lába nem lenne képes megtartani a testét, így a vízszintes aljzatról nehezen tudna újra fölszállni.

Igen hasonló a Magyarországon rendszeresen költő sarlósfecskéhez; elkülönítése a vaskosabb alakja, tompább szárnyvégei, rövidebb farokvillája és világosabb színezete alapján lehetséges.

A kifejlett példányok szinte egész életüket a levegőben töltik; a fészekrakást és az utódgondozást leszámítva egyáltalán nem szállnak le. A levegőben szerzik meg a táplálékukat, ott párzanak, de még az alvásra is repülés közben kerül sor. A kontinentálisabb sarlósfecskénél sokkal jobban igényli a víz közelségét. Legkedveltebb természetes költőhelyeit apró szigeteken, tengerparti területeken találjuk, ahol megfelelő sziklafalakat, barlangokat talál a fészek elkészítéséhez.

Fotó: Birding Hungary

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak. De nem csak a fészkek védelme segítség számukra, sárgyűjtő helyeket kell kialakítani, hogy szárazság esetén segíthessük őket. A partifecskék költőhelyét is védelem illeti, sok helyen az önkormányzatok közreműködésével lépnek a madárvédők. A sokak által szeretett fecskék augusztus végén, szeptember elején kezdenek gyülekezni és a Kisasszony búcsúztatja őket, a néphagyomány szerint. A klímaváltozás a madarakra is hatással van, legrosszabb esetben a fiókák éhezhetnek az eltolódó rovarrajzások miatt.