3 év 6 hónapot kapott a feleségének exét vascsővel agyanverő férfi, súlyosabb büntetést kaphat Szegeden

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a felesége volt élettársát bántalmazó férfi büntetésének súlyosítására tett indítványt.

Az ügyben a Szegedi Törvényszék járt el elsőfokú bíróságként a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a férfi és feleségének kapcsolata hosszabb ideje megromlott, egymással sűrűn veszekedtek. A férfi féltékenységére visszavezethetően 2020. július 5-én megnézte felesége mobiltelefonjának üzeneteit, melyek között volt a felesége korábbi élettársának, a sértettnek az üzenete is. A férfi emiatt a feleségét kérdőre vonta, aki egy üzenetet küldött volt élettársának.

Ennek hatására a sértett megjelent a férfi és felesége ingatlanánál. A férfi és a sértett rövid szóváltást követően egymásra támadt, melynek során a férfi egy vascsővel nagy erővel a sértett fejére ütött. A sértett ennek hatására összeesett, a fejét az aszfaltburkolatba ütötte és elvesztette eszméletét. A sértett olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a szakszerű orvosi ellátás és többszöri műtéti beavatkozás ellenére 2020 októberében életét vesztette.

A Szegedi Törvényszék a vádlottat halált okozó testi sértés bűntette miatt 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú ítélet megalapozott, azonban a kiszabott szabadságvesztés indokolatlanul enyhe. Az ügyben feltárt súlyosító körülmények nyomatékára, különösen az emberek közötti személyes konfliktusokat erőszakkal rendező bűncselekmények nyugtalanító gyakoriságára figyelemmel szigorúbb felelősségre vonás indokolt. Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.