Botka László: A császár emberei jogok korlátozásával, törvénytelenül kivetett adókkal, hivatali akadékoskodással bosszantották a szegedieket

Délután kezdődött Szeged város díszközgyűlése a Széchenyi téren Szeged napja alkalmából, a városháza előtt. Itt adták át Szeged díszpolgári címét Szajbély Mihálynak, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék alapítójának, valamint a Pro Urbe-díjakat és a Szegedért Emlékérmeket is. Botka László beszéde nyitotta meg a délután négytől zajló eseményt.

    Botka László Himnusz utáni beszédében örömét fejezte ki afelől, hogy az elmúlt két év viszontagságai végre újra korlátozások nélkül együtt ünnepelhet a város. „Az elmúlt két évben az egész világ, hazánk és Szeged is olyan kihívással kellett megküzdjön, amelyre korábban, de legalábbis a mi életünkben még nem volt példa” – tette hozzá. Elmondta, Szeged mindig gyönyörű, de ilyenkor tavasszal, szabadságának ünnepén talán még a szokásosnál is szebb.

    „Szeged több mint 300 évvel ezelőtt, a törökök kiűzését követően nem nyerte vissza azonnal a szabadságát, nem kapta vissza rögtön szabad királyi rangját. Szeged hosszú éveken át a törökök elleni háború határvárosa volt, és az ide rendelt császári katonák és vezetők erre hivatkozva erősen szorongatták a szegedi polgárokat” – utalt ezzel némileg a jelenlegi politikai helyzetre is. „A császár emberei a városunkat megillető jogok korlátozásával, törvénytelenül kivetett adókkal, hivatali akadékoskodással és számos egyéb módon bosszantották az itt élő embereket” – fejtette ki a hasonlóságot.

    „De hozzánk hasonlóan már elődeink is konok és makacs emberek voltak, ha veszélyben érezték legfontosabb értékeiket” – folytatta. Majd több mint harminc éven át küzdve, „végül sikerült visszaszerezniük, megerősíteniük városunk régi rangját és szabadságát. Erre emlékezünk ma, ezt ünnepeljük Szeged Napján minden évben. 1719. május 21-én városunk visszanyerte régi jogait, szabad királyi városi rangját. Szeged pedig soha nem látott fejlődésnek indult ezt követően.”

    Ezután a polgármester az önállóság és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, amely kéz a kézben jár a fejlődéssel. Ekkor ismét egy politikai fordulat következett, mégpedig a szegediek múltbéli forradalmait hasonlította a maihoz, amikor „Szeged idén áprilisban is összefogott és kiállt legfontosabb értékei mellett. Ahogy az elmúlt húsz évben folyamatosan, most is sikerült megvédenünk szabad, szolidáris és európai városunkat”.

    Mindezek után Botka megemlítette, hogy Szeged, bár nehéz helyzetben van, sokat fejlődött. Szerinte ezekről tanúskodik a sok fejlesztés, amel városszerte látható, ezeket fel is sorolta beszédében.

    A beszéd után következett a díjazottak köszöntése és az ünnepélyes díjátadási ceremónia. Szeged közgyűlésének május 6-i döntése értelmében az idei Szeged napi díszközgyűlésen Botka László Szeged díszpolgára címmel Szajbély Mihályt, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék alapítóját tüntette ki.

    A Pro Urbe-díjakat kapta:

    • Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az Orvosi Biológiai Intézet vezetője és
    • Duda Ernő immunológus, genetikus.

    A Szegedért Emlékérmeket kapta:

    • Szeri István, a CSMKIK tiszteletbeli elnöke, a Tisza Volán Rt. egykori vezérigazgatója,
    • Szilágyi Annamária színművész,
    • Deli Albin hagyományőrző (posztumusz).

    A pedagógus életműdíjakat kapta:

    • Kissné Szamosközi Brigitta címzetes igazgató, tanár (Gedói Általános Iskola és AMI),
    • Megyeri Ildikó óvodapedagógus (SZMJVÖ Óvodák Igazgatósága),
    • Kissné Gera Ágnes intézményvezető (Arany János Általános Iskola)

    A teljes ceremónia, amelyet a Szeged TV közvetített élőben, ide kattintva nézhető vissza.

    Fotó: Bálint András / Szegeder