Wladár Sándor szerint milliárdok figyelik majd a vizes vb-t: elkezdődött a jegyértékesítés a Szegeden is zajló sporteseményre

Egy hónappal a rajt előtt elindult a jegyértékesítés a magyarországi vizes világbajnokságra, amely során a vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós Uszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

A szervezők szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mintegy 180 ezer darab belépő vár gazdára. Az úszóversenyekre

  • a legolcsóbb jegy 1500, a legdrágább 19 000 forintba kerül a vb hivatalos honlapján.
  • A műugró viadalra 1000 és 3000 forint,
  • a szinkronúszásra 1500 és 5000 forint között válthatók belépők.
  • A nyíltvízi úszók versenyeire egységesen 3000 forintba kerül a jegy, amely aznapra belépést biztosít a Lupa Beach strandra is.
  • A vízilabdatornán a csoportmérkőzésre minden helyszínre (tehát Szegedre is) 4000 és 8000 forint között lehet belépőt vásárolni, az egyenes kiesés szakaszra emelkednek az árak, a fináléra a legdrágább jegy 24 000 forint.

Wladár Sándor, a szervezőbizottság vezetője, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, pontosan száz nap telt el azóta, hogy kiderült, Magyarország megrendezheti a világbajnokságot, és az elejétől fogva óriási ütemben zajlik a munka. Ez a világ harmadik-negyedik legnézettebb sporteseménye, milliárdok figyelik majd Magyarországot folytatta.

Szántó Dávid, a szervezőbizottság operatív igazgatója elmondta, az előzetes nevezések alapján közel 180 ország sportolója érkezik Magyarországra, hivatalosan június 8-ig kell jelentkezni, várhatóan körülbelül 2700 versenyző vesz majd részt a viadalon. Hozzátette,

a világbajnokság szlogenje: Make History, azaz Írjunk történelmet.

Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség igazgatója a költségekkel kapcsolatban elmondta a vizes világbajnokság rendezési költsége hozzávetőlegesen nettó 27 milliárd forint, ezen kívül a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnek, a FINA-nak fizetendő összeg 4,5 milliárd forint. Hozzátette, ezek az összegek még változhatnak a forint árfolyamának alakulásától függően.

A vb-n ezúttal az első héten, június 18. és 25. között rendezik az úszóversenyeket, a helyszín a Duna Aréna. Ezzel párhuzamosan mennek majd a szinkronúszó-versenyek a margitszigeti Széchy-medencében, míg

a vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós Uszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

Mindegyik városban egy-egy férfi és női csoport küzdelmei zajlanak majd, azaz délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók. Kivéve a Margitszigetet, ahol a magyar férfi és női válogatott játszik majd, mert itt elkerülendő az ütközést az úszóviadallal, az első meccsek 19.30-kor kezdődnek, a magyarok pedig 21 órától szállnak vízbe. Arról már korábban írtunk, hogy júniusban 

Szegeden az olimpiai és világbajnok amerikaiakkal fog edzeni a női vízilabda-válogatottunk.

Idén Fukuokában került volna sor az eredetileg 2021-ről elhalasztott vb-re, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolt, 2022. május 1329-re tervezett eseményt végül 2023. július 14. és 30. között bonyolítják le, a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t pedig 2024 januárjára halasztják. A nemzetközi szövetség a július 3-ig tartó 2022-es budapesti vb-ről hozott döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.