Gonda Benjámint az Izabella felüljárón felejtették

2022. február 12-étől április 3-ig tartott az országgyűlési választások kampányhajrája, ebben az időszakban helyezhettek el az induló pártok és egyéni jelöltek különbőző, szavazásra buzdító plakátokat Magyarországon. A választásokat követően ezek hivatalosan egy hónapig maradhattak még, utána azokat az elhelyezők kötelesek voltak eltávolítani a közterületről. Szeged városa annak érdekében, hogy ne teljenek meg a közkukák pártplakátokkal, ingyenessé tette hulladékudvarban való elhelyezésüket. Május 4-ére a városból tehát mindenhonnan eltűntek a plakátok, néhány kivétellel.

Amikor a választási kampány elindult februárban, az egész országot ellepték a kisebb-nagyobb plakátok. A kormánypárt és az egyesült ellenzék sem spórolt a nyomdaköltségekkel, minden indulójuk kapott legalább egy kis képet valahova felrögzítve, Márki-Zay Péter pedig még óriásplakáton is szerepelt több kontextusban is. Ez a választások kimenetelét nézve valószínűleg a lakosság egy bizonyos részénél célba ért, azoknak pedig akik nem voltak fogékonyak az efféle propagálásra, biztosította, hogy minden reggel mosolyogva menjenek munkába.

Szegeden is valamennyi villanyoszlopon volt valaki, néhány helyen egyszerre többen is, ilyen például ez az oszlop is, ahol látszólag jól megfér egymás fölött és alatt Bartók Csaba, Mihállfy Béla, Márki-Zay Péter és Szabó Sándor, bár egy bizonyos hierarchikus rendeződést azért sugall a plakátok elhelyezése:

Fotó: Bálint András / Szegeder

A választási törvény szerint ezen plakátokat az elhelyező pártnak vagy személynek egy hónapja van eltávolítani, így a végső dátum május 3., 16 óra volt. Azokat a plakátokat, amiket az elhelyező nem távolít el a kijelölt határidőig, az önkormányzat saját hatáskörén belül a kijelölt hulladékudvarban elhelyezheti, és a levétel költségét a felhelyező szervezetre terhelheti. Annak érdekében, hogy ne a közterületeken elhelyezett hulladékgyűjtőket, kukákat, konténereket telítsék a választási plakátokkal, Szeged önkormányzata közleményt adott ki, melyben tájékoztatott mindenkit, hogy május 3-ig a levett plakátok ingyen elhelyezhetőek a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. gyűjtőiben. Ezzel valószínűleg a jelöltek nagy része élt is, mivel május 4-re kevés kivétellel az összes plakát eltűnt a városból.

Mi tettünk egy nagyobb kört, és egyedül az Izabella hídon találtunk plakátot:

A fent felejtett plakátok a Megoldás Mozgalomhoz tartoznak, Gonda Benjámin Norbert indulását hivatottak reklámozni, és úgy tűnik, ezekre még az elhelyező sem emlékezett, mivel mindenhol máshol ők is levették a plakátjaikat. A Megoldás Mozgalom Csongrád-Csanád 2-es választókörében induló jelöltet levélben kerestük, a cikk elkészültéig válasz nem érkezett. Gonda Benjámin Norbert a választásokon 734 szavazatot kapott, ez 1,21 százalékra volt elég.