Szegeden májusban 825 ezer forint az átlagos újlakás-négyzetméterár, ezzel negyedik vidéken

Kevesebb lakás épült az idei első negyedévben, de az első félév vége is pörgős lehet az év közepén életbe lépő energiafogyasztási szigorítás miatt, majd tovább lassulhat a tempó áll az ingatlan.com elemzésében, amely a friss hivatalos adatok értékelése mellett több mint 15 ezer hirdetés alapján mutatja be az újonnan épült lakások piacának helyzetét.

Az idei első negyedévben 4528 lakást adtak át az országban, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A visszaesés annak is köszönhető, hogy a 2020 év végi lakásátadás-dömping áthúzódhatott a tavalyi év elejére, ami magasra tette a lécet az idei első negyedév számára” mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásépítési kedv ugyanakkor fokozódott, mivel 8001 lakásra adtak ki engedélyt a hatóságok, ez 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A szakértő szerint az év első négy hónapjában a kereslet bár elmarad a tavalyitól, de ötéves távlatban a második legerősebb évkezdetről beszélhetünk. Sőt, soha annyi településen nem kínáltak eladásra új lakóingatlanokat, mint most.

A zöld otthon program kerete azonban lényegében kimerült, így erről az oldalról nem kap további támogatást az új lakások piaca. Támaszt adhat a piacnak egy újabb, állami vagy jegybanki program. A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban megszerzett zöld mandátumára hivatkozva nyitottságát fejezte ki arra, hogy folytassa a zöld otthon programot.

Az új lakások 32 százaléka Budapesten, 26 százalékuk Pest megyében található, míg a megyeszékhelyek részesedése 16 százalékos.

A fővároson kívül kisebb városok, települések szintén 26 százalékos részesedést mondhatnak maguknak.

Forrás: ingatlan.com

Az utóbbi időszakban látott keresletbővülés és a költségek növekedése miatt az új lakások ára is jelentősen nőtt. A kínálatban szereplő budapesti újlakás-piacot április végén 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterár jellemezte, ami több mint 20 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten. A megyeszékhelyek piacán 29 százalékkal 755 ezer forintra nőtt az átlagár, a különbségek itt is tetemesek.

Debrecenben 890 ezer, Pécsen 885 ezer, Veszprémben 874 ezer, Szegeden 825 ezer, Győrben 806 ezer forintért kínálták eladásra az új lakások négyzetméterét.

Ezzel szemben például legolcsóbb megyeszékhelyek táborába sorolható többek között Szolnok, Nyíregyháza és Békéscsaba, ezekben a városokban 600 ezer forint alatt maradnak az árak.