A századelő művészetének jelentős nőalakjairól szóló tárlat nyílik a REÖK-ben

A századelő Szegedjét meghatározó nőalakokról szóló kiállítás nyílik a Reök-palotában. Az izgalmas tárlat európai uniós társfinanszírozással valósul meg, amely május 7. és június 12. között várja majd a középpontjában álló öt hölgy életműve iránt érdeklődőket.

Várostörténeti jelentőségű kiállításnak ad otthont a szegedi REÖK. A Sorsok és utak – Mint zöldellő fa holt kövek közül című tárlat a kultúra és művészet öt olyan képviselőjének állít emléket, akik a 20. század első néhány évtizedében éltek, alkottak a napfény városában, és bár tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Szeged a ma is ismert kultúrközponttá válhasson, napjaink köztudatában rendszerint nem kapják meg az érdemeiknek kijáró elismerést.

Bäck Manci és Kárász Judit fotográfusok, Kukovetz Nana, Vass Vera festőművészek és Fischhof Ágota, az első képesített magyar könyvtáros, „Szeged múzsája”, személyiségükkel, ragyogó tehetségükkel egytől egyig hozzátettek a századelő Szegedének szellemi felvirágzásához. Ez az öt hölgy, ugyan más-más okokból, s részben talán éppen női mivoltukból is fakadóan mégsem tudta egészen kibontakoztatni ígéretes életművét. Őket mutatja be a Regionális Összművészeti Központ legújabb tárlata, amely egy izgalmas kisfilmmel is felidézi művészetüket, életüket, személyiségüket.

Az első emeleti kiállítótérben berendezett tárlaton emellett megjelennek ezen művészek saját alkotásai és több neves kortársuk róluk vagy éppen nekik készült művei egyaránt, köztük Moholy-Nagy László Fischhof Ágota-portréja, a Tahiti Madonna. A kiállítás arra keresi a választ, milyen szerepet játszottak ezek a nőalakok koruk, az 1910-es, ’20-as, illetve 1930-as évek Szegedének kulturális pezsgésében; egyúttal megkísérli átfogó bemutatásukkal visszaemelni életművüket napjaink köztudatába.

Az ünnepélyes megnyitóeseményre május 7-én szombaton, 14.00 órakor kerül sor a REÖK-ben. Köszöntőt mond Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a kiállítást Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, a REÖK vezető kurátora nyitja meg. A rendezvényen a részvétel ingyenes; a tárlatot június 12-ig tekinthetik majd meg mindazok, akik érdeklődnek a művészetek, a nevezetes női sorsok, vagy éppen a szegedi történelem egy megkapó szelete iránt.