Pénteken ingyenesen látogatható lesz a Szent István téri víztorony, ahol kiállítások és „erkélykoncert” is vár

Szakmai és kulturális rendezvény lesz a Szent István téri víztoronyban május 6-tól 8-áig, azaz péntektől vasárnapig. A belépés pénteken ingyenes, amely során megnézhetjük a megújult bemutatótér, valamint a megnyitón a Király-König Péter Zeneiskola is tart egy rögtönzött koncertet a műemléki épület erkélyén.

A rendezvényt a Szegedi Vízmű Zrt. szervezi egy uniós projekt keretében, melynek célja a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos szemléletformálás. Ennek során a Szent István téri víztorony megújult berendezéssel, projektorral, ismeretterjesztő tablókkal bemutatótérként is funkcionál majd. A május 6-i rendezvényen ünnepélyes keretek között kerül átadásra a látogatók számára a víztoronyban kialakított bemutatótér, amely május 7-én, és 8-án is megtekinthető.

Május 6-án megnyitóünnepség is lesz 11 órától. A megnyitón tiszteletét teszi a múltból, 1904-ből a víztorony megálmodója, tervezője, Zielinski Szilárd, mérnök, az első magyar műszaki doktor, a vasbeton-építés meghonosítója is. Ugyanezen a napon 11 óra 30 perckor a rendezvényt a Király-König Péter Zeneiskola zenei produkciója teszi emlékezetessé a hamisítatlan térzenével a víztorony erkélyén. 

A Szent István téri víztoronyban is megtekinthető lesz a projekt keretében elkészült két, szemléletformáló kisfilm is, melyeknek témái:

  • az ivóvíz a víz a mindennapokban, tudatos vízhasználat, víztakarékosság, a szennyezés megelőzése, hasznos tanácsok a hálózatról: pl. vízmérők védelme, fagymentesítés – és
  • a szennyvíz Szenny- és csapadékvíz elvezetés, tudatos csatornahasználat: mit nem szabad a csatornába önteni, miért nem?

Információs tablók segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők a különböző támogatásokból megvalósult projektek eredményeibe:

  1. Szeged térségi szennyvízkezelési rendszer és csatornahálózat fejlesztése.
  2. Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító projekt.
  3. Minőség irányítási fejlesztés a határmenti folyókon: Kőrös, Maros és Tisza.

A víztoronyban megtekinthető kiállítások:

  • Szódatörténeti kiállítás (állandó)
  • Fizikatörténeti kiállítás (állandó)
  • Az állandó kiállítások mellett továbbra is láthatóak időszakos kiállításon az általános iskolások
    alkotásai „Ivókút szépítés – Tervezz díszítést a »kék« nyomós kutakra!” és „Plakátpályázat – Mit nem szabad a
    csatornába dobni?” témákban.

Az Öreg hölgy pénteken reggel 9-től, míg hétvégén délelőtt 10-től tart nyitva egészen délután 5 óráig. Május 6-án, pénteken ingyenes a belépés, szombaton és vasárnap a normál jegyárak érvényesek:

  • Felnőtt belépő 610 Ft/fő;
  • Diák és nyugdíjas jegy 400 Ft/fő;
  • 6 év alatt ingyenes;
  • Csoportos kedvezmény nincs;
  • Diák-csoport esetén a kísérők számára is 400 Ft/fő