A legégetőbb egyetemi kérdés Szegeden: miért nincs tovább nyitva a TIK?

Miért nincs nyitva hétköznaponként 22 óra után, szombatonként pedig 20 óránál tovább az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja (TIK), és miért vannak zárva az ajtók vasárnaponként? Ilyen kérdések járnak az egyetemi könyvtár falai között, és most ezekre próbálunk választ találni.

Felmerült bennünk, hogy vajon csak Magyarországon nem divat az egyetemi könyvtáraknál az éjszakába nyúló, esetleg 0–24 nyitvatartás? Több hazai és külföldi egyetem könyvtárának óráit vetettük össze, és különböző tapasztalatokat gyűjtöttünk, amelyek nem minden esetben afelé mutatnak, hogy érdemes lenne meghosszabbítani a TIK nyitvatartását, de más okokból kifolyólag igenis észszerű lenne egy ilyen lépés, és segíthetné a diákok tanulmányait is.

Zárt ajtók vasárnap

Már többször felmerült bennem, hogy miért nincs tovább nyitva az egyetemi könyvtár, miközben ismerek olyan hallgatókat – magam is ilyen vagyok – akik igényelnék az éjszakai tanulás és könyvkölcsönzés lehetőségét. Ha valaki több feladatot csinál egyszerre az egyetemmel párhuzamosan, dolgozik például, akkor igénye lehet éjszakai nyitvatartásra, ahol csak a tanulásra tud koncentrálni, nem beszélve azokról, akiknek alapból könnyebben megy könyvtári környezetben a készülés, vagy estig óráik vannak, és azután tudnának beülni a könyvek közé. Egy TIK-ben dolgozótól arra a kérdésemre, hogy miért nincs nyitva tovább a TIK, azt a választ kaptam, hogy már alig vannak zárás előtt fél órával az épületben emberek, tehát nem is lehet nagy motiváció a maradásra.

Azonban fél órával zárás előtt nem biztos, hogy azért indulnak el a hallgatók haza, mert annyira menni akarnának, hanem azért, mert esetleg a negyedikről lemenni a földszintre, ha akar könyvet kölcsönözni, azt is meg kell tennie, ki kell venni a dolgait a ruhatárból vagy szekrényből, a fél óra rászánása erre teljesen rendben van. Valószínű, hogy inkább a zárás miatt mennek el hallgatók, nem feltétlenül azért, mert már nyugovóra térnének.

A TIK nyitvatartása jelenleg így néz ki:

  • hétfőtől péntekig 8–22,
  • szombatonként 9–20,
  • vasárnap pedig zárva vannak,

ami amúgy valamennyi hazai egyetem könyvtárára igaz. Ez magyarországi viszonylatban nem mondható rossznak, ha azt tekintjük, hogy a többi nagy egyetem könyvtára közül sok még eddig sincs nyitva, de lehetne hová fejlődni, és valószínűleg igény is lenne rá.

Van jobb is, van rosszabb is

Az ELTE könyvtára például hétfőtől péntekig 9:00-tól 20:00-ig van nyitva és nemcsak vasárnap, hanem szombaton sem lehet használni a könyvtárat. A Corvinuson pont fordítva van a hétköznapi nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8:00-tól 21:00-ig, szombaton viszont az ELTE-vel ellentétben tudnak tanulni a könyvtárban 10:00-tól 16:00-ig. A debreceni egyetemen más rendszer van kicsit, mint a többin, itt mindegyik kar könyvtára más nyitvatartással működik. Az összehasonlításba az Egészségügyi Kar könyvtárát tettem be, a többi karéhoz hasonlítva ez a könyvtár áll a hallgatók rendelkezésére legtöbbször és legtovább, hétfőtől péntekig 8-tól 20 óráig, szombaton 9:00-től 14:00-ig. Majdnem ugyanez a helyzet Pécsett és a BME-n, ahol hétfőtől péntekig szintén 8-tól 20:00-ig tartanak nyitva, előbbi szombaton 10:00-től 18:00-ig nyitva, utóbbi pedig zárva van.

És itt jön számomra az egyetemi könyvtárak hazai példaképe, az etalon, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára ugyanis non-stop nyitva áll, a hét minden napján.

Egyszerűen nem zárnak be.

Viszont külsős olvasók csak munkanapokon, és csak 8–20 között használhatják. Itt a kölcsönzés és a könyvek visszahozatalának lehetősége és az egyéb szolgáltatások vannak lekorlátozva például úgy, hogy reggel 9-től délután 4-ig vagy 6-ig lehet ezeket elvégezni. Az összehasonlításból látszódik, hogy a TIK az élmezőnybe tartozik, konkrétan második helyen áll. Előtte az első helyet egyértelműen a Semmelweis könyvtára viszi, a TIK után harmadik a Corvinus, de nem sokkal marad le a Pécsi Tudományegyetem sem a dobogóról.

De nézzük meg, mi a helyzet külföldön! Olyan külföldi egyetemek könyvtárának nyitvatartását hoztuk el példának, amelyek a Quacquarelli Symonds (QS) 2022-es egyetemi rangsorában a Szegedi Tudományegyetemmel azonos helyre kerültek, ami az 551–560. pozíciót jelenti. Ezen tíz egyetem könyvtára közül a TIK megint a második helyen áll. Az első helyet itt a törökországi Middle East Technical University könyvtára viszi el, amely Ankarában található, és ami hétköznaponként 8:45-től 23:30-ig látogatható, hétvégéken pedig (számomra érthetetlenül) 15 perccel később nyit ki, azaz 9.00-kor, de ugyanúgy 23:30-ig áll rendelkezésére a diákságnak.

A harmadik hely a Brnoban, Csehországban található Masaryk University-nek jár a 8:00–21:00-ig tartó nyitvatartásért, bár hétvégente egyáltalán nincsen nyitva. Ebben a 10-es listában a többi egyetem könyvtárai mind kevesebb ideig állnak rendelkezésre, a legrosszabb egy kazah egyetemé, amely hétfőtől péntekig egy órás szünettel 9:00-tól 13:00-ig és 14:00-tól 17:00-ig fogadja a hallgatókat.

A világ legjobbjai 

Végigpörgetve a QS rangsorában az első 20 helyen található egyetemet azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nem különösebben divat az éjszakai nyitvatartás vagy a 24/7 könyvtárélet. Nagyobb amerikai egyetemeken nem ritka az éjszakába nyúló nyitvatartás, például a Massachusetts Institute Of Technology-n (MIT), ami QS-rangsor 1. helyezett, reggel 8-tól hajnal 1-ig és még vasárnap is nyitva áll a könyvtár. Vagy a Yale University-n (QS-rangsor 14. helyezett), ahol hétköznaponként 8:30-tól hajnal 2-ig lehet használni a könyvtárat, és szintén nyitva van vasárnaponként déltől éjfélig.

A fenti példákból kiindulva nem lenne indokolt a hosszabb nyitvatartás, vagy nem mondható elmaradottnak ebben Szeged város egyeteme. A Szegedi Tudományegyetem méretéből adódóan lenne indokolt, ha kitolnák a nyitvatartást. 21 ezer hallgatóval bír egyetemünk, amely egy rendkívül jelentős szám. A Semmelweis Egyetemre, de még a MIT-re és a Yale-re is kb. 12 ezer hallgató jár, emiatt nem gondoljuk, hogy majdnem duplaannyi hallgatónál – és úgy, hogy lényegében egy könyvtárra összpontosul ez a számú diák – ne lenne értelme elgondolkodni a hosszabb nyitvatartáson.

Természetesen a Yale-lel és a MIT-vel költségvetésileg nem lehet összehasonlítani a szegedi egyetemet, de a Semmelweis szintén hazai intézmény, és nem tudományegyetem, mint a szegedi, tehát nem valószínű, hogy sokkal több pénzzel tudnak gazdálkodni. Nem feltétlenül kellene olyan szolgáltatásokat biztosítani, mint például kölcsönzés, könyvvisszavitel, nyomtatás és fénymásolás, még a HSZI-nek sem kellene hajnal 4-ig nyitva lennie. Egyedül a tanuláshoz való környezet biztosítása, és a könyvek használata lenne ilyenkor feladata a könyvtárnak, ezt a TIK-ben egy kb. csökkentett számú személyzet is el tudná látni. Arra is van példa, hogy a könyvkölcsönzés teljesen automatizálva van, ugyanígy a könyvek visszavitele is, értelemszerűen. Ruhatári személyzetet sem kellene biztosítani, a TIK-ben teljesen jól működik a szekrényrendszer, ez valószínűleg el is bírna az éjszakázó létszámmal.

Mi ugyanakkor nem látjuk át az egyetem rendszerét, és kíváncsiak is voltunk az SZTE hivatalos álláspontjára a témával kapcsolatosan, ezért kerestük őket levélben, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak még. Olyanokat kérdeztünk, mint hogy terveznek-e változtatni a nyitvatartáson; hogy mi az oka annak, hogy vizsgaidőszakban is ugyanaz a nyitvatartás érvényes, mint szorgalmi időszakban; hogy milyen folyamatok, megfigyelések alapján alakították ki a jelenlegi nyitvatartást; a hallgatók felől érkezik-e igény a nyitvatartás megváltoztatására; és hogy annak mi az oka, hogy vasárnap egyáltalán nincs nyitva a könyvtár, és szombaton is hamarabb bezár?