Telt ház előtt nyert a Veszprém a Pick Arénában, pedig félidőben még döntetlen volt

A Telekom Veszprém 29–27-re nyert a címvédő Pick Szeged otthonában a felsővárosi Pick Arénában a férfi kézilabda NB I szombati rangadóján. Félidőben még 16–16 volt az állás.

Az már korábban eldőlt, hogy idén – júniusban – is ez a két csapat játssza a bajnoki döntőt, a Veszprém ezzel a sikerével nagy lépést tett afelé, hogy az alapszakasz megnyerésével hazai pályán játszhassa a finálé visszavágóját.

Az MTI összefoglalója szerint a hazaiaktól Bánhidi Bence és Luka Stepancic, a vendégektől Dejan Manaszkov hiányzott a telt házat jelentő 8300 néző előtt megrendezett rangadón. A kezdés előtt ünnepélyesen felavatták az új Pick Aréna vendégszektorát, amelyet a nagy rivális Veszprém 2009-ben meggyilkolt román beállójáról, Marian Cozmáról neveztek el.

A két együttes legutóbb egy hete, a Magyar Kupa győri elődöntőjében játszott egymással, akkor 30–27-es veszprémi siker született. Ahogyan akkor, ezúttal is a szegediek kezdtek jobban, kevesebb hibával, de amikor jöttek a labdaeladások, a vendégek egyenlítettek 6–6-ra. A kapusok egyik oldalon sem tudtak védeni, ezért a 14. percben a veszprémieknél Vladimir Cupara váltotta Rodrigo Corralest, de ez sem vezetett eredményre, sőt a címvédő 11–8-ra ellépett.

A folytatásban Cupara védéseit eleinte nem tudta megfelelő hatékonysággal kihasználni a Magyar Kupa-győztes, de mivel a másik oldalon is egyre több volt a kihagyott helyzet, a szünetben 16–16 volt az állás.

A második félidő második percében vezetett először a Veszprém, ellépni azonban – horvát kapusa újabb védései ellenére – ekkor még nem tudott. A meccs a nagy küzdelem, és nem a kiemelkedő színvonal miatt volt látványos az MTI riportere szerint. A vendégek 5–1-es sorozatot produkáltak, a házigazdák hiába próbálkoztak a létszámfölényes támadásokkal, a hajrát egy 4–0-s szakasszal érdekesebbé tették, hiszen három és fél perccel a vége előtt egyenlítettek. Már csak egy perc volt hátra, amikor Omar Jahja és Rasmus Lauge Schmidt egy kínai figurából szerzett góllal eldöntötte a mérkőzést a Veszprém javára.

A szegedieknél Sebastian Frimmel hét, Mario Sostaric és Rosta Miklós négy–négy góllal, Mikler Roland 34 százalékos védési hatékonysággal (29/10) zárt. A túloldalon Jahja hatszor, Lauge ötször, Manuel Strlek és Andreas Nilsson négyszer talált be. A mezőny legjobbja Cupara volt 45 százalékos védési hatékonysággal (33/15).

A két csapat 181. alkalommal találkozott egymással tétmérkőzésen, a mérleg 123 veszprémi és 51 szegedi siker, illetve hét döntetlen.

Fotó: Kovács Anikó / MTI