Szeged nincs benne abban az uniós kísérleti programban, amely a klímasemlegességet tűzte ki célul

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétette annak a száz városnak a listáját, amelyek részt vesznek a városok klímasemlegessé és intelligenssé tételét célzó európai uniós kísérleti programban, Magyarországról Budapest, Miskolc és Pécs szerepel a listán – közölte az MTI. Szeged viszont érdekes módon kimarad ebből.

A brüsszeli testület közleménye szerint klímasemleges és intelligens városokra azért van szükség, mert az uniós állampolgárok 75 százaléka él városi környezetben. A világ városi térségei a globális energiafogyasztás több mint 65 százalékáért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 70 százalékáért felelősek. Ezért az Európai Unió azt a cél tűzte ki, hogy legyenek olyan kísérleti és innovációs ökoszisztémákként működő városok, melyek segíthetik a többi várost a klímasemlegesség eléréséhez szükséges átállásban 2050-ig közölték.

A kísérleti programban érintett városok esetében 2030-ra szeretnék megvalósítani a program célkitűzéseit.

A száz kiválasztott településnek klímasemleges városra vonatkozó terveket kell kidolgozniuk és ezekhez kapcsolódó megállapodásokat kell kötniük. Ezeknek magukban kell foglalniuk egyebek mellett az energiára, az épületek szigetelésére, a hulladékgazdálkodásra és a közlekedés területére kiterjedő, klímasemlegességre vonatkozó átfogó és beruházási terveket. A folyamatba be kell vonniuk a lakosságot, a kutatási szervezeteket és a magánszektort is írták.

Szeged kimaradása azért is érdekes, mert az önkormányzat gyakran hivatkozik arra, hogy városunk az egyik, ha nem a legzöldebb város az országban, valamint fontos számukra a klímavédelem. Igaz, előbbi eléggé tág fogalom, bár meg kell hagyni, hogy azért zajlanak olyan projektek is a városban a napvitorlán, vagy a közterületek felújításán túl, amelyek érdemben hozzájárulnak a klímasemlegességhez, például méretében az európai viszonylatban is második geotermikus program.

A programban részt vevő száz uniós városban egyébként az EU lakosságának 12 százaléka lakik. Az uniós program a 202223-as időszakban 360 millió euró (mintegy 133 milliárd forint) keretösszeggel rendelkezik tették hozzá.