A Belvárosi Mozi a '70-es és '80-as évek klasszikusaival emlékezik meg a magyar film napján

  • 17 óra 45 perc: Eszkimó asszony fázik (1984) / Csőke József terem

Mariról ez egykori szökött intézeti lányról nehéz elhinni, milyen erővel vonzza a bűvkörébe került férfiakat. Laci neves zongoraművész, aki miután összeakad Marival, csapot-papot s főként a saját karrierjét teljesen elfeledve segíti a lányt énekesnői ambíciói kiteljesítésében. Csak arra nem számít, hogy Marit változatlanul erős szálak kötik férjéhez Jánoshoz, a süketnéma állatkerti állatgondozóhoz. És hogy hogyan lehet egy szerelmi háromszöget megnyugtatón kezelni, erre sajnos nincs recept.

Abszurd szerelmi háromszög az underground zenei élet sűrűjében. Xantus János filmje az új érzékenységnek nevezett irányzat egyik alapműve és máig legnépszerűbb darabja.

  • 16 óra: Szindbád (1971) / Csőke József terem

A film Krúdy Gyula Szindbád-novelláiból készült. A címszereplő neve az Ezeregyéjszaka tengerjáró hősét idézi, aki ezúttal nem a messzi vizeken, hanem az emberi lélek rejtélyes tájain bolyong. A Szindbád különlegesen szép lírai film, az emlékezés képlékeny világát a szabadon áramló képek tükrözik. Múlt és jelen, képzelet és valóság szétválaszthatatlanul egymásba folynak, a fantázia szabálytalan játékát a főszereplő monológjai kísérik.

A különféle epizódokból és montázsokból összeálló filmnek nincs hagyományos cselekménye, történeti íve vagy utólag összerakható kizárólagos időbeli sorrendje. Az egyes jeleneteket folyamatosan megtörik a bevillanó asszociációk és érzések, a helyszínek és tárgyak érzéki benyomásai. Hősünk a valóság és a képzelet között lebeg, az elmúlás küszöbén az élet végső nagy kérdéseiről ábrándozik. A néző az ő látomásaiban kalandozva maga is megérezhet valamit a rohanó idő mulandóságából.

A magyar film napja alkalmából számos magyar filmet láthatnak a nézők a hétvégén országszerte közölte csütörtökön a Nemzeti Filmintézet, amelynek kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez. Szegeden a Belvárosi Mozi fog vetítéseket tartani ez akalomból.

Április 30-án ünnepeljük a 121. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A Táncz. Azóta minden időszakban kiemelkedő filmes tehetségek alkottak, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet írja a szegedi intézmény honlapján. Ebből a hatalmas választékból kínálnak a nézőknek idén négyet:

Április 30., szombat:

  • 14 óra 30 perc: Szeleburdi család (1981) / Csőke József terem

A háromgyermekes, értelmiségi Faragó család egy kis lakásban kissé zsúfoltan éli mozgalmas, ám tagjainak teljes autonómiát biztosító életét, míg a szomszédban az újgazdag Belviziék sznob, konvencionális napjaikat töltik egyetlen gyermekükkel, akit életmódjukkal teljes magányra ítélnek. Természetesen utóbbiak tudnak elköltözni a zajos VII. kerületből egy kertes villába, Faragóék pedig továbbra is ugyanott teszik humorral, szeretettel és túláradó energiájukkal elviselhetővé, sőt vonzóvá az életet maguk és környezetük számára. A család hétköznapjait bemutató humoros vígjáték igazi családi film.

  • 20 óra: Szerelmesfilm (1970) / Csőke József terem

Jancsi Franciaországba utazik, hogy találkozzon élete nagy szerelmével, Katával, aki már 10 éve külföldön él. Hosszú utazása alatt emlékeiben felidézi kapcsolatuk történetét, és megrohanják újraéledő érzései. Elképzeli a mostani Katát, akit már tíz éve nem látott, a rég várt találkozást. Ám a valóság nem követi a képzeletet. Csodálatos napokat töltenek együtt, de az elmúlt évtized mély szakadékot épített közéjük.