Egy „majdnemtornádót” kaptak lencsevégre a Szegedre érkezett viharban

Mint az időkép írja, az ország északi részén és a Dunántúlon inkább csendes eső formájában érkezik a csapadék a fölöttünk örvényő hidegcseppnek köszönhetően, addig az ország délkeleti részén a melegebb, labilisabb levegőnek köszönhetően magasra törő gomolyfelhők képződtek.

Ezt hallhattuk és láthattuk Szegeden is az imént, amikor a hőszigetből hirtelen a zivatarok epicentruma lett, hiszen szerda dél környékén jelentek meg az első zivatarok a Viharsarokban, azóta Csongrád-Csanád és Békés megyében a legaktívabb a légkör.

A vihar érkezését az időkép Tisza Palotán lévő webkamerája is felvette, de emellett olvasójuk egy kisebb tubát is lencsevégre kapott:

A meghatározás szerint a tuba felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. Földetérése esetén tornádónak nevezzük, ekkor hatalmas pusztítást végezhet, életveszélyessé válhat. A tuba gomolyos szerkezetű felhőből, legtöbbször zivatarfelhőből nyúlik alá.

A tuba kialakulásának egyik feltétele az alacsony felhőalap, vagyis az, hogy a kondenzációs szint a talajfelszínhez minél közelebb legyen, ehhez szükséges megfelelő mennyiségű pára jelenléte a légkörben. Tubák létrejöttének másik feltétele a kellő erősségű örvényesség jelenléte, melyet a vertikális szélnyírás, vagyis az eltérő magassági szinteken mérhető szélvektorok különbsége biztosít.

Fotó: Krisztin Roland