120 ezer forint ma az átlag szegedi albérlet, Budapest már 170 ezernél jár

Tovább erősödött az országos albérletpiac márciusban, ennek eredményeként visszatért a járvány előtti helyzet áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely bemutatja a KSHingatlan.com lakbérindex márciusi adatain kívül azt is, hogy áprilisban rekordot döntöttek a fővárosi átlagos bérleti díjak.

Országosan 2,3, Budapesten 2,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak februárhoz képest, éves összevetésben pedig 18,2 és 19 százalékos volt a drágulás. A márciusi drágulásban szerepet kapott, hogy márciusban még sosem érdeklődtek ennyien a kiadó lakások iránt az országos és a budapesti piacot nézve egyaránt. Az egy évvel korábbinál 5 százalékkal, a járvány előtti szinthez, 2019 márciusához képest pedig 14 százalékkal nőtt a kereslet.

A kiugró érdeklődéshez hozzájárult az Ukrajnában zajló háború elől menekülők által támasztott extra kereslet, és a lakáshitel kamatok növekedése is.”

mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember közölte, hogy a hosszú távú albérletindex újabb csúcsot ért el, a 2015-ös szinthez képest közel 53 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig még nem volt példa. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy áprilisban a kínálati piacon tovább nőttek az árak. Budapesten 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami rekordérték a fővárosban.

Forrás: ingatlan.com

A megyeszékhelyek kínálati piacát nézve kiderül, hogy április közepén Veszprémben, Győrben, Székesfehérváron, Tatabányán 130150 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak, Szegeden, Pécsen és Debrecenben pedig 115120 ezer forintot szeretnének kapni a tulajdonosok egy-egy hónapra.

Balogh László szerint egyelőre korai megmondani, hogy mennyire lesz tartós a keresletnövekedés a kiadó lakások iránt. A szakértő szerint az emelkedő lakáshitel kamatok miatt középtávon növekedhet azoknak a száma, akik az albérletpiacon oldják meg a lakhatásukat. A mostani kilátások alapján annyi biztos, hogy a felsőoktatásba tartó diákok keresletéhez köthető nyári csúcsidőszakban a korábbi éveknél magasabb árak várhatóak.