Ritka képregényekkel és szuperhősökkel jön a legnagyobb vidéki képregénybörze a Somogyiba

Tízéves fennállását ünnepli a szombaton megrendezésre kerülő szegedi képregénybörze, amelyet a Somogyi-könyvtárban tartanak meg – tudtuk meg a hozzánk elküldött közleményből.

A 2009 óta minden év novemberében megrendezésre kerülő képregényfesztivál (ahol a meghívott vendégek között volt többek között kollégánk, Balogh Gergő is) sikerén felbuzdulva, magánszemélyek kezdeményezésére hozták létre a képregénybörzét, amelyet 2012 óta tartanak meg rendszeresen. 2017-től a rendezvénynek a Somogyi-könyvtár ad otthont, ez most sem lesz másképp: április 30-án, szombaton lesz megtartva 10-től 14 óráig.

Mint a közlemény kiemelte, a vidéki börzék közül a szegedi büszkélkedhet azzal, hogy a leghosszabb ideje rendezik meg megszakítás nélkül. Más városokban is voltak próbálkozások hasonló esemény megszervezésére, de kevésbé lettek sikeresek. A Facebookon egy kisebb, 400 fős közösség is létrejött az évek során, amely szintén azt bizonyíthatja, hogy vélhetően a Csongrád-Csanád megyei székhelyen van Budapest után a második legnagyobb rajongói bázis.

A kilencedik művészet iránt érdeklődők ma már egy igen színes kínálatból válogathatnak, hiszen míg az 1990-es években és a 2000-es évek elején nagyobbrészt a szuperhősös tematikájú (Pókember és barátai) újságárusi terjesztésben megjelenő kiadványok dominálták a hazai képregénypiacot, ezt követően a könyvesboltok polcain is egyre gyakrabban találkozhattunk igényes kivitelben készült, akár több száz oldalas puha- vagy keménytáblás kiadványokkal.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden képregény vásárolható meg mindenhol.

Némely kiadványokat kis példányszámuk miatt nem lenne rentábilis a nagyobb bolthálózatokban és újságárusoknál forgalmazni, ezért főleg webáruházakban kaphatóak, vagy képregényes rendezvényeken, szinte kizárólag a kiadóiktól.

Forrás: Unsplash

Ilyen a Szegedi börzén részt vevő Frike kiadó is, amely főleg olasz eredetű műveket (Tex, Dragonero, Dylan Dog) jelentet meg a Marvel kiadó Fantasztikus Négyes sorozata mellett, vagy a Nero Blanco Comix, amely főleg az európai (Barbarella, Bonelli-thrillerek), azon belül is hazai alkotók (Marabu, Halter András stb.) munkásságára koncentrál a számos képregénytörténettel foglalkozó (A Pilote képregényei) műve mellett.

Még ennél is nehezebb helyzetben vannak az olyan magyar képregények alkotói, mint a szegedi X-embörök, YKX vagy Utánam, fiúk!

Ezen kiadványok még limitáltabb példányszámban jelennek meg és sokszor csak az ilyen képregényes rendezvényeken elérhetőek. A határon túli szerzők is be tudnak mutatkozni ilyen alkalmakkor, vagy akár magánszemélyek is. Mellettük az olyan kereskedőket is meg kell említeni, akik képregényeken kívül számos eme kiadványok szakszerű tárolására alkalmas fóliákat, hátlapokat, tárolódobozokat értékesítenek. Természetesen egyeseknél más érdekességek is előfordulhatnak, mint például figurák, szobrok, képregényekhez köthető mozis pohárgyűjtemény.   

A Somogyi-könyvtár is jól jár; a több mint 1000 kiadvánnyal rendelkező intézmény egy igazán színes szubkultúrának ad otthon ilyenkor, amelyet a résztvevő eladók úgy hálálnak meg, hogy felajánlásaikkal tovább bővítik a bibliotéka állományát. Az ilyen kisebb vidéki rendezvények családias hangulatúak, hiszen a gyűjtők, eladók, vevők, látogatók sokszor már jó ideje ismerik egymást, de az újonnan belépők is biztos találnak valami érdekfeszítőt a maguk számára.

Ami biztos,  hogy szombaton 10-től 14 óráig a Somogyi-könyvtár újra kitárja ajtajait a képregények rajongói előtt, s várja sok szeretettel a téma iránt érdeklődőket.