Szalmonellás disznósajtot, füstölt májast és abált vért árultak a szegedi piacon, huszonnyolcan megbetegedtek

Vádat emeltek egy férfival szemben, aki az otthonában a hatósági előírások megszegésével állított elő húskészítményeket és árulta azokat egy szegedi piacon, majd ezt követően vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A férfit ártalmas közfogyasztási cikk forgalomba hozatalának bűncselekményével vádolják, amiért az egyik megyebeli faluban lévő házában dolgozott fel sertéshúst, termékeit a környékbeli kistermelői piacokon árulta. 2019 májusában csaknem

két héten keresztül adott el az egyik szegedi piacon disznósajtot, füstölt májast és abált vért, amelyeket a hatósági előírások megszegésével állított elő.

A vádlott ellenőrizetlen forrásból beszerzett húst dolgozott fel, nem rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel, a telephelyen a kézfertőtlenítés lehetősége sem volt adott és a húskészítményeket hűtés nélkül szállította, értékesítette.

A férfi által eladott termékekben szalmonella tenyészett ki, vevői közül huszonnyolcan megbetegedtek, négyen kórházba is kerültek. A piacon tartott ellenőrzése során a vádlott által árult termékekből vett mintákban ugyanazt a kórokozót mutatták ki, mint a betegeknél. A vádlott megszegte a húsárura vonatkozó és a biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló jogszabályokat - közölte a csoportvezető ügyész.

Szerdán egy hasonló esetről írtunk, mégpedig arról, hogy az egyik budapesti vásárcsarnokban működő húsboltban tartottak nyomonkövetési célellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei, melynek során hamisítottnak minősülő Pick-szalámikat találtak. Az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a kifogásolt termék forgalomból való kivonását, a vele megegyező élelmiszerek visszahívását, és természetesen megtiltották a további forgalmazásukat is.