Évek óta nem gyártott szalámit másoltak le, a Pick szerint ez veszélyes

Egy áprilisban tartott hatósági ellenőrzés során találtak PICK-csomagolással ellátott csemegeszalámit egy budapesti piacon lévő húsboltban. A Pick Szeged Zrt. évek óta nem gyártja az adott termék rúd kiszerelését, erre közleményben hívták fel a figyelmet külön.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Pick jelzésére tartott ellenőrzést egy budapesti húsboltban, ahol hamis „PICK Csemege szalámi”-t találtak, erről mi is írtunk a héten. Ami érdekes, hogy a szóban forgó terméket az ellenőrzés során talált rúd kiszerelésben már évek óta nem is gyártja a szegedi szalámigyár, és legutolsó megjelenésében is több ponton eltért a piaci húsboltban fellelt hamisított terméktől.

A Pick szerint hamisított termékekkel az egészségünket is kockára tehetjük, hiszen annak eredete, gyártási körülményei ismeretlenek, legtöbb esetben nem is felelnek meg az előírt higiéniai feltételeknek, jogszabályoknak. Az elmúlt évtizedekben több alkalommal próbálkoztak már a PICK szalámikhoz hasonló, fogyasztókat megtévesztő megjelenésű szalámik forgalomba hozatalával, de ezek ellen minden esetben azonnal fellépett a gyártó, és végül minden jogvita a Pick Szeged Zrt. számára kedvező eredménnyel zárult.

Már az alapító Pick Márk fia, Pick Jenő is felismerte a termékhamisítás veszélyeit, és igyekezett különféle módokon megkülönböztetni az általa gyártott egyedi téliszalámit a hasonló, eltérő minőségű termékektől. Ezek közül többet (PICK felirat, nemzeti szín, fém plomba) a mai napig őriznek a csomagolások.