Toy photography: érdekes miniatűr képek születtek a szegedi Pick szalámikról

A nemzetközileg is elismert fiatal fotós új perspektívában vette górcső alá a legismertebb hazai szalámitermékeket, és azok megújult csomagolásait. Legújabb, háromrészes képsorozatában a több mint 150 éves szegedi márka újításait és hagyományait egyaránt sikerült így megmutatnia – írja a Pick Szeged Zrt. sajtóközleménye.

Lampert Benedek Magyarország első hivatalos Lego-fotósaként vált híressé. Képeiben az az érzése támad az embernek, hogy az óriások földjére költözött, ez alkalommal pedig a Pick szalámik kerültek a nagyítója alá. Olyan háromrészes képsorozat született, amely izgalmas köntösben mutatja meg, hogy milyen lett a szeletelt szalámik 14%-kal kevesebb műanyag felhasználásával készült csomagolása, azok megújult külseje.

Továbbá, milyen informatív, megkülönböztető termékelőnyök kerültek az új címkékre, illetve mik azok a speciális gyártási folyamatok (többek között a bükkfán füstölés és az érlelés során keletkező nemespenész szélesztése – azaz a felesleges penész lekefélése), amiknek köszönhető a téliszalámi egyedisége. „A képeit nézegetve azt láttuk: pontosan ez a nem hétköznapi, izgalmas szemléletmód kell nekünk. Ez alkalommal kicsit közelebbről engedünk hát betekintést, az új csomagolásokon keresztül” – foglalta össze Szabó-Spanyol Henriett senior márkamenedzser.

„Mikor megkeresett a Pick az ötlettel és először hallottam a projektről, rögtön azt gondoltam: Ez igen! Bátorság kell ahhoz, hogy valaki egy országimázshoz tartozó, tradicionális terméket egy ilyen formabontó és szokatlan módon mutasson be” – mondta Lampert Benedek. „Úgy éreztem, hogy ezzel a projekttel egyfajta hidat is építhetek a saját és nagyszüleim, szüleim generációja közé. Olyan megoldásokat szerettem volna megjeleníteni, melyek minden korosztály számára jelentéssel bírnak, és vonzzák a tekintetet” – folytatta a közös munkáról a fiatal fotós.

„A projekt különleges élmény volt, a díszlet építésétől, a figurák beállításán át, a füstölésig és a tűzgyújtásig, a füstölést-érlelést bemutató közös fotón ugyanis valós füst és valós lángok láthatóak – otthon senki ne próbálja meg!” – tette hozzá. „Amikor valaki meghallja, hogy fotós vagyok, mindig megkérdezi, hogy milyen képeket csinálok, amin csak mosolyogni szoktam. Az úgynevezett »toy photography« műfajon belül alkotok, ami azt jelenti, hogy miniatűr tárgyakkal, valósághű környezetet és jeleneteket próbálok teremteni” – magyarázta Benedek.

„Ehhez figurákat, egyedileg készített eszközöket használok főként, és lehetőleg minden látványelemet természetes eszközökkel oldok meg. Utómunka tekintetében a szín- és fénybeállításokkal foglalkozom a legtöbbet, hogy lehetőleg minél filmesebb, erős hangulatú legyen a kép. Természetesen apróbb korrekciók és illesztések itt is a folyamat részei, mint a legtöbb fotóműfaj esetében. De a legfontosabb számomra, hogy a fotók lényegi elemei, amikről azt gondolnánk, hogy utólagosak, mindig valósak legyenek. Akkor is, ha a valóságtól kicsit elrugaszkodottan illusztrálunk valós folyamatokat, mint ahogyan ez a Pick esetében is történt” – írta le a munkát a fotós.