Talentum-díjakat kaptak a Szegedi Nemzeti Színházban az ország kiváló tudósai

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány csütörtökön az MTI-t.

A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre az alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatókat a civil szervezet kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki. A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

Az elismerést idén négy kutató érdemelte ki:

  • Tóth Attila a Debreceni Egyetem kardiovaszkuláris kutatólaboratóriumának vezetője, aki az érátmérő szabályozásával, kardiovaszkuláris betegségek kezelési lehetőségeivel foglalkozik. Kutatásai eredményeként kiderült, hogy a szívizomzat összehúzódásának fokozása korlátozhatja a szív vérrel való feltöltődését, ezzel csökkent pumpafunkcióhoz vezethet.
  • Kovács Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának professzora. Gyógyító orvosként és egyetemi oktatóként a neurológiai betegségek széles spektrumával foglalkozik. Kutatásai eredményeként javulhat a Parkinson-kórban vagy a kóros végtagtartással, izommerevséggel, fájdalommal járó disztóniában szenvedő betegek életminősége.
  • Dénes Ádám, a Kísérleti Orvostudományok Kutatóintézet neuroimmunológiai csoportjának vezetője. Kutatócsoportjuk a gyulladásos folyamatokkal foglalkozik, amelyek nagymértékben közreműködnek az idegrendszeri betegségek kialakulásában. Munkatársaival egy új kommunikációs útvonalat azonosítottak, amely révén a központi idegrendszer fő immunsejtje, a mikroglia érzékeli és szabályozza az idegsejtek funkcióit.
  • Juhász Gábor, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézetének professzora. Munkatársaival a sejt saját alkotórészei lebontásának folyamatát, az autófágiát vizsgálja genetikai, molekuláris és sejtbiológiai módszerekkel. Kutatócsoportjával fényt derítettek több, az eukarióta sejtek autofág önemésztéséhez és megújulásához szükséges gén autofágiától független szerepére.