Az SZTE az idei QS felsőoktatási rangsoron is a legjobb magyar egyetem lett

A Szegedi Tudományegyetem, amely évek óta Magyarország legjobb egyeteme a brit Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában, kiválóan szerepelt a frissen megjelent tudomány- és szakterületi listákon – írja az egyetem közleménye.

Az április 6-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE magyar viszonylatban holtversenyben első helyen végzett biológiai tudományokban, emellett több területen előrelépett a nemzetközi rangsorban, és felkerült új szakterületi listákra is. Több szakterületen is kiváló eredményt ért el és javított a Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában:

  • A legjobb eredményt az SZTE magyar viszonylatban a biológiai tudományok területén érte el: első helyen végzett Magyarországon, holtversenyben másik két magyar egyetemmel; ezen a területen az 501550. helyről a 451500. helyre került a nemzetközi mezőnyben.
  • Az orvostudományi területen, ahol a 351400. kategóriában végzett a nemzetközi listán, szintén két helyet lépett előre az intézmény a hazai mezőnyben, ezzel itt is holtversenyes második helyet tudhat magáénak.
  • A gyógyszerészet és gyógyszertudományok rangsorban ugyancsak javított az egyetem: a 301350. pozícióban szerepel, ami a magyarok között második helyet jelent, és azt bizonyítja, hogy Magyarországon az egyik legjobb gyógyszerészképzés is a Szegedi Tudományegyetemen érhető el – írják.
  • Mindezek mellett a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás szakterületet vizsgáló tematikus listán a 351400. hellyel továbbra is őrzi pozícióját az egyetem.
  • A fent említett négy szakterület az élet- és orvostudományok tágabb tudományterülethez tartozik a QS rangsorában: a szegedi universitas a tudományterületek között ebben teljesített a legerősebben azzal, hogy a 401450. helyen végzett idén, amivel Magyarországon megosztott második helyet szerzett.
  • Kémia szakterületen egy-egy kategóriával előrébb lépett mind a nemzetközi (501550.), mind a hazai listán (holtversenyes második hely).
  • A fizika és csillagászat tematikus listában ugyancsak javított egy kategóriát, és az 501550. helyen végzett idén a tavalyi 551600. pozíciót követően.
  • Ezek mellett új listába is bekerült az SZTE: a matematika szakterületen a 401450. helyre került, amely magyar viszonylatban szintén dobogós, harmadik hely.
  • Először került fel idén a Szegedi Tudományegyetem – a mérnöki és műszaki tudományokon belül – a számítástudományok és informatika szakterületi rangsorra is: a 651670. helyezést érte el nemzetközi összehasonlításban, és dobogós harmadik helyet a hazai mezőnyben.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége az idei felmérésében 5 tudományterületen és 51 szakterületen belül 1543 felsőoktatási intézményt rangsorolt, miközben 15200 képzési programot, több mint 14.7 millió tudományos munkát és mintegy 96 millió idézettséget vizsgált át.

A listák összeállításakor figyelembe vették – szakterületenként eltérő súlyozással – az akadémiai szféra és a munkáltatók értékeléseit, valamint a tudományos munkák idézettségét jellemző két mutatót: az egy műre eső idézetek számát és a Hirsch-indexet. A tudományterületi rangsoroknál az idei évben a kutatási együttműködések nemzetközi diverzitását mérő „International Research Network” mutató is bekerült az indikátorok közé.

A közlemény szerint a Szegedi Tudományegyetem a QS felsőoktatási rangsoraiban évről-évre rangos pozíciókat foglal el. A frissen megjelent listák mellett az SZTE kiemelkedő teljesítményét bizonyítja az is, hogy a QS összegyetemi világrangsorán a Tisza-parti universitas az 551–560. helyen szerepel, e szerint pedig Magyarországon az SZTE a legjobb egyetem.